Cykelförsäkring – en del av din hemförsäkring

Hos oss är din cykel försäkrad genom hemförsäkringen. Oavsett om någon stjäl din fastlåsta cykel på stan eller om du råkar ut för skadegörelse har du rätt till ersättning på upp till 100 000 kronor.

 • Ingår i alla våra hemförsäkringar
 • Ingen tilläggsförsäkring behövs
 • Gäller hela familjens cyklar

Det här täcker försäkringen

När du har en hemförsäkring hos oss är också din cykel försäkrad för stöld och skadegörelse, utan att du behöver göra något särskilt tillägg. Försäkringen gäller även avancerade pendlingscyklar.

Har du en elcykel täcks den också av försäkringen så länge den klassas som en cykel. Det har att göra med bland annat maxfart och effekt. Du kan läsa mer om elfordon hos Transportstyrelsen för att få koll på vad som gäller för just din elcykel.

Få ersättning om cykeln blir stulen

Hur stor din ersättning blir beror på vad en ny motsvarande cykel kostar idag och hur gammal cykeln är. Du får självklart räkna in saker du köpt till cykeln separat, till exempel om du kompletterat med lysen, stänkskärmar eller lås. Cykeln ska ha varit låst med ett godkänt lås, certifierat av Stöldskyddsföreningen, för att försäkringen ska gälla.

Här kan du läsa mer om hur vi räknar ut ersättning för cykelstöld och skada

Självrisk för cykel

Självrisken är 25 procent av cykelns värde, men som lägst 1 500 kronor (grundsjälvrisk). Om du köpt cykeln nyligen är ett tips att kolla om du tecknat en självriskeliminering i samband med köpet. Ta kontakt med återförsäljaren och hör efter.

Råkat ut för cykelstöld? Anmäl här

Har du hemförsäkring hos oss och har blivit av med din cykel. Tråkigt att höra. Fyll i en skadeanmälan här så tittar vi på hur vi kan hjälpa till.

Anmäl cykelstöld

Bästa tipsen för att undvika cykelstöld

Även om cykeln är försäkrad är det tråkigt att bli av med sin rullande partner. Du kan minska risken för stöld genom att göra det så krångligt som möjligt för tjuven.

 • Satsa på ett bra cykellås
  Investera i ett rejält lås, certifierat av Stöldskyddsföreningen.
 • Lås fast hojen
  En kedja eller kraftig vajer utöver ditt bygellås är en bra sak. Att låsa fast cykeln är förstås ingen garanti, men gör det knepigare för tjuven.
 • Skaffa stöldmärkning
  Stöldskyddsföreningens cykelmärkning med dna och id-nummer kan fungera avskräckande och gör det möjligt att spåra din cykel om du blir av med den.
 • Använd batteriknepet för elcykel
  Bland elcyklar blir batteristölder allt vanligare. Har du en nyare elcykel med batterilås gäller det alltså bara att komma ihåg att låsa. Har du en modell utan batterilås - koppla loss och ta batteriet med dig när du har möjlighet.
 • Håll koll på tjuvens favoritställen
  Var gärna extra noggrann på populära stöldplatser som tågstationer och busshållsplatser. Och sänk inte garden när cykeln står hemma. Tjuven är fräck och tar gärna med sig en olåst cykel när tillfälle ges.

Osäker på vilken av våra hemförsäkringar som passar dig?Jämför hemförsäkring