Så mycket tjänar ni på att flytta ihop 2022

Den 14 februari är det Alla hjärtans dag. Kanske den dagen du och din partner fattar beslutet om att bli sambos. Länsförsäkringar har jämfört hur mycket ett par tjänar på att flytta ihop i olika delar av landet. I genomsnitt kan paret spara tusenlappar varje månad på att dela på utgifter för boendet och allmänna levnadskostnader. - Pengar som blir över kan istället sparas, t ex till kontantinsatsen för ett större boende eller för ett mer långsiktigt sparande, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Men det är viktigt att tidigt våga prata om hur man vill lägga upp ekonomin i det nya förhållandet. Här hittar du de bästa tipsen.

DSC08101

Det par som väljer att flytta ihop i den enes lägenhet på 45 kvadrat i exempelvis Gävleborgs län kan spara 7 312 kronor i månaden. Ett par som flyttar ihop i Centrala Stockholm kan spara det dubbla, eller 14 660 kronor.

I bilagan kan du se hur vi har räknat och hur mycket paret tjänar i samtliga län på att bli sambos. Här kan du även ta del av tips ett par som står i begrepp att flytta ihop kan ha nytta av.

Det finns även uträkning på kommunnivå. Hör av dig till lena.bivner@lansforsakringar.se

-Förutom att det förstås är romantiskt och mysigt att bo ihop är det också bra rent ekonomiskt att kunna dela på utgifterna. Att bo tillsammans kan göra att det blir pengar över som ni istället kan spara eller lägga på annat, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar och fortsätter;

Att bo tillsammans kan vara härligt men det är också viktigt att diskutera ekonomi och gärna juridik innan man flyttar ihop. Om en av er flyttar in i den andres lägenhet kan det vara bra att skriva ett samboavtal för att reglera det.

– Glöm inte att prata om ekonomin, helst innan ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det jätteviktigt. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar. Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken, säger Emma Persson.

För ytterligare information kontakta:
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar. Tel. 0761-09 27 30.
Presskontakt. Tel. 08-588 418 50.

 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden