Man är kanske ännu mer sig själv när man spelar en roll

Eleria i Västerås är en av landets största lajvföreningar. Deltagare och ledare lägger mycket tid och stort engagemang för att förbereda och genomföra rollspel och äventyr “på riktigt” ute i skogen. När pandemin slog till vacklade hela verksamheten. Men nu sprids hoppet igen bland alver, orcher, magiker och rövare.

Lajv ledare

I en skogsglänta utanför Västerås träffar vi Kim Holmberg, som i livet utanför lajvet är slöjdlärare på en låg- och mellanstadieskola. Här är hon skogsalven Imlandiel, en av alvernas ledare. Imlandiels vackra dräkt, med fina, sirliga applikationer och påkostade spännen är iögonenfallande. Kanske är det slöjdlärarens talanger som lyser igenom? Snart märker vi emellertid att i stort sett alla deltagare på lajvet har både fantasifulla och mycket detaljerade dräkter.

Det är tydligt att den karaktär man som lajvare arbetar fram och den grupp man tillhör, med allt vad det innebär av kläder och utrustning, är ett intresse som deltagarna lägger mycket tid på.

Vad lockar?

Vad är tjusningen med lajv? Vad är det som lockar uppemot 250 ungdomar och vuxna att ta ledigt från jobb och skola och leva i en fantasivärld i uppemot en veckas tid?

-   Om jag ska vara allvarlig tror jag att det har med omvärldens krav och tryck på ungdomar idag, säger Kim. Oerhört många känner sig tyngda av sin tillvaro. De känner press; det ska vara höga betyg, man ska hitta en roll i skolan och på fritiden, de sociala medierna speglar olika typer av ouppnåeliga ideal.

Avstressande och befriande

-   Här, på lajvet, kan man släppa allt det där, berättar Kim. Istället blir det mer basala saker; att äta för att man är hungrig, tända en eld för att hålla sig varm. Det kan vara oerhört avstressande.

Runt omkring oss ser vi just det. En ro och ett lugn. Inga mobiler. Inga online-möten. Någon som petar in en pinne till i brasan under kaffekannan (eller svartbrygden som det heter här).

-   Jag tror också att det här med rollspelandet kan ha en djupare funktion. En del som hittar hit kanske sticker ut lite från normen i sin vardag. Av olika anledningar kan de kanske inte vara sig själva. Här är alla välkomna, ingen behöver göra sig till. Så trots att man spelar en karaktär kanske man ändå är mer av sig själv. Det tror jag är oerhört befriande för många.

Stöd från Bergslagslyftet

När pandemin drabbade det “riktiga” Sverige slog den hårt även mot den fantasivärld som Eleria lagt så mycket energi på att bygga upp.

-   De lajv som vi planerat för 2019 och 2020 ställdes helt enkelt in. Och utan lajv att delta i tappade en hel del intresset. Dessutom drivs ju föreningens verksamhet med deltagaravgifter, som försvann till viss del. Nu när vi kunnat dra igång igen är allt dyrare. Vi kämpar med ekonomin för att kunna erbjuda bättre hygienmöjligheter, med fler bajamajor, städning, mer vatten, mer av allt.

Det bidrag som föreningen sökte - och fick - från Bergslagslyftet, Länsförsäkringar Bergslagens extra pandemistöd till lokalt föreningsliv var därför mycket välkommet.

-   Pengarna kommer gå direkt till att ge deltagarna en ännu bättre upplevelse. För det är det som får folk att fortsätta och locka med sig en kompis. Vi vill kunna ta emot och välkomna alla.

170 föreningar fick dela på tre miljoner extra i stöd