På lajvet blir Isabella rövarhövdingen Vilda

“I natt ska guldet bli vårt! Frågor på det? Klagomål? Nej, jag tänkte väl det.” När vi har avslutat intervjun och passerat gränsen till lajvområdet är förvandlingen omedelbar. Från att ha varit den snälla och trevliga 15-åriga Isabella, en tjej som går i skolan och lever ett vanligt liv, blir hon Vilda - ledare för rövarna. Språket förändras. Hon ger kommandon och det är tydligt att hon och hennes kamrater verkligen lever sig in i berättelsen. Under natten hade en varulv rafsat på tältduken. “Inget att oroa sig för”, konstaterar Vilda sturskt.

barn

Men vi tar det från början. Vi träffar Isabella i en glänta i skogen strax utanför Västerås, där lajvföreningen Eleria har organiserat ett av landets största lajv “När mörkret tar makten, del VII”. Isabella har lämnat området för vår skull, tagit en paus och gått med på att intervjuas som den person hon är i vardagen. I full mundering, som påminner om en karaktär i någon av Sagan om ringen-böckerna, berättar hon om lajvkulturen och vad som är så roligt med att leva i ett äventyr som en annan karaktär under flera dagar.

-   Det roligaste med lajv är gemenskapen och att man kan träffa så många nya personer som har samma intresse som en själv. Vi brukar ju träffas året runt för att hålla på med dräkter och utrustning och sådant. Förbereda oss helt enkelt. Under pandemin har vi ju inte kunnat ses, men vi har ändå setts via onlinemöten och chattar.

Besökare på väg!

Lajven 2020 blev ju helt inställda. Men tidigt under hösten 2021 kunde faktiskt det förberedda lajvet hållas.

-   Jag är ledare för ett gäng rövare som alla är i typ min egen ålder. Vi har våra speciella roller och uppdrag som vi ska lösa. Det är spännande och kul att få vara någon annan. Där ute är vi ju oss själva, men inne på lajvet pratar vi annorlunda med varandra. Så som vi tänker att rövare pratade med varandra förr i tiden.

Vi får följa med Vilda till rövarnas läger. Hon skickar Ulv (som utanför lajvet är Isabellas kusin) i förväg för att varna rövarna om att besökare är på väg. Väl framme slås vi av hur fint ordnat allt är, det finns en bra matplats, en eldstad och tält där de sex rövarna sover.

Uppdraget väntar

I lägret ska de bo i flera dagar och ägna sig åt uppdrag och äventyr i skogen. Det finns en ramberättelse och en del förutbestämda händelser som spelorganisatören bestämt. Men mycket improviseras i samspelet mellan de cirka 200 deltagarna.

Vilda samlar sina rövare runt elden.

-   Ikväll ska vi ut på uppdrag… inleder hon.

Kamraterna lyssnar spänt. Kanske är det ikväll som de ska få lägga vantarna på det guld de eftertraktar. Kanske sätter de hemska orcherna käppar i hjulen. Vem kan de lita på i spelet? Vilka grupper är allierade och vilka är bara farliga?

Äventyret har bara börjat.

170 föreningar fick dela på tre miljoner extra i stöd

 

Bergslagslyftet 2021

Eleria Lajv är en av ett 150-tal föreningar i Västmanlands och Örebro län som fått stöd från Länsförsäkringar Bergslagen via satsningen Bergslagslyftet. Under devisen “Vi lyfter er som lyfter andra”, tredubblades bolagets föreningsstöd under 2021. Målet med satsningen är framför allt att få fler barn och unga tillbaka till aktivitet och meningsfull fritid efter pandemin.

Läs mer om Bergslagslyftet