Bolåneräntor

Här hittar du våra aktuella bolåneräntor, både listräntor och snitträntor, och kan läsa mer om vad som påverkar din ränta. Bolåneräntor, som även kallas boräntor, är det pris du betalar för att låna pengar till en bostad.

Våra aktuella bolåneräntor

Listränta

Listräntan är våra ordinarie bolåneräntor som vi utgår från när vi ska ta fram din personliga bolåneränta.

Bindningstid

Listränta

3 mån 4,74%
1 år 4,39%
2 år 4,69%
3 år 4,74%
4 år 4,64%
5 år 4,49%
7 år 4,85%
10 år 4,90%

Räntorna för bolån är senast ändrad: 2022-11-30.

Räkna på bolån

Snittränta

Snitträntor, det vill säga genomsnittliga bolåneräntor, visar vad våra kunder har fått för ränta i genomsnitt föregående månad. Snitträntan uppdateras den femte arbetsdagen varje månad. 

Bindningstid

Snittränta november

3 mån 3,07%
1 år 3,61%
2 år 4,20%
3 år 4,05%
4 år 4,21%
5 år 4,05%
7 år  
10 år  

Vad är snittränta?

Snittränta är den genomsnittliga ränta som våra kunder betalar för sina bolån. Att snitträntan är olika kan bero på flera faktorer, bland annat kunders belåningsgrad och ränteändringar som sker. 

Här kan du se genomsnittsräntan för bolån med olika bindningstider som våra kunder har betalat under månaden som gått. Snitträntan uppdateras den femte arbetsdagen varje månad.

Historik genomsnittsränta

Det här påverkas din bolåneränta av

Vilken ränta du får på ditt bolån beror på flera olika parametrar, till exempel hur bostadsmarknaden ser ut, din egen ekonomi och om du ska köpa bostad själv eller med någon annan.

Din ränta påverkas också av:

  • det allmänna ränteläget
  • din beräknade förmåga att betala tillbaka lånet
  • vilken säkerhet du har för lånet
  • hur högt lånet är i förhållande till värdet på bostaden

Testa att räkna på din ränta i bolånekalkylen och hitta den bästa bolåneräntan för dig.

Rörlig eller bunden ränta?

Ditt bolån kan bindas med fast ränta från 3 månader upp till 10 år. Räntesatsen är då bestämd under den bindningstid du väljer. Du kan sprida riskerna genom att dela upp lånet i flera delar och välja olika bindningstider. Lånen läggs då om vid olika tidpunkter.

Rörlig eller bunden ränta? Det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst. Vår privatekonom Emma Persson förklarar skillnaderna mellan bindningstiderna och ger dig några tips på hur du kan tänka när du ska välja.

Effektiv ränta

Effektiv ränta är den sammanlagda årskostnaden av räntor och avgifter som du betalar för bolånet, inklusive amortering. Läs mer om effektiv ränta

Ränteskillnadsersättning

Om du vill lösa ditt bolån i förtid innan bindningstiden gått ut och har en bunden ränta, kan du behöva betala en så kallad ränteskillnadsersättning. Vi hjälper dig att räkna ut vad beloppet blir. Du kan också göra en uträkning på Konsumenternas Bank- och finansbyrås webbplats.

Räntebladet – läs vår senaste prognos

Varje kvartal publicerar Länsförsäkringar en boränteprognos. Den baseras på vår marknadssyn och ett genomsnitt av boräntemarknadens listräntor. Dessutom ger vi några tips på vägen kring hur du kan tänka när du väljer bindningstid på dina bolån.

Här hittar du vårt senaste Ränteblad