Frågor och svar Reseförsäkring

Har jag en reseförsäkring?

Ja! Om du har en gällande hemförsäkring hos oss har du även en reseförsäkring. För att se om du har en hemförsäkring hos oss kan du logga in på Mina sidor. Det enda du behöver är ett bank-id eller ett mobilt bank-id.

Hur länge gäller reseförsäkringen?

Reseförsäkringen gäller i 45 dagar. Ska du vara borta längre än 45 dagar finns det möjlighet att köpa en Tillfällig Utlandsvistelse försäkring.

Var i världen gäller reseförsäkringen?

Reseförsäkringen gäller i hela världen! Det enda undantaget är de länder och regioner i världen som UD avråder ifrån att åka till. Vilka dessa platser är ser du här.

Om jag blir sjuk utomlands ingår transport hem till Sverige?

Ja! Om vi på Länsförsäkringar Uppsala i samråd med SOS International anser att du kan få bättre vård i Sverige än på resmålet kommer kostnaden för transporten hem med t.ex. ambulansflygplan att ersättas.

Vilka täcks av min reseförsäkring?

Alla personer som ingår i och täcks av din hemförsäkring täcks också av reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen. För att någon ska ingå i din hemförsäkring ska de

  1. Vara folkbokförda på den adress om anges som försäkringsställe i ditt försäkringsbrev.
  2. Tillhöra ditt (försäkringstagarens) hushåll (inneboende räknas ej).
  3. Vara bosatt på den adress som anges som försäkringsställe i ditt försäkringsbrev.

För att täckas av reseförsäkringen utomlands ska du också ha ett svenskt personnummer.

Har jag bara 45 dagars reseförsäkring per år?

Nej! Du har 45 dagar per resa. Om du sedan åker hem till Sverige och senare under året åker iväg på ytterligare en resa får du 45 nya dagar. Det enda undantaget är om du åker hem och stannar hemma mindre än 30 dagar för att sedan åka tillbaka till samma resmål igen. Då får du inte 45 nya dagar.

Har jag ett avbeställningsskydd i min reseförsäkring?
Ja! Hos oss på Länsförsäkringar Uppsala ingår det ett avbeställningsskydd i alla våra reseförsäkringar. Beloppet är 45 000 kr om du är ensam från hushållet som åker och 75 000 kr om ni är fler än en person som åker. Avbeställningsskyddet går att kombinera med avbeställningsskydd i t.ex. bankkort m.m.

Jag lider av en sjukdom idag vad gäller då?

Om du har en sjukdom, är kroniskt sjuk, eller behandlas för en sjukdom eller ett olycksfall innan avresan, finns det risk för att försäkringen inte täcker behandlingskostnaderna för denna sjukdom eller olycksfallet. Reseskyddet i hemförsäkringen täcker bara akuta sjukdomar och olycksfall som händer under resan.

För att ta reda på vad som gäller för just dig bör du göra en Medicinsk förhandsbedömning. För att göra en Medicinsk förhandsbedömning eller för att läsa mer om detta klicka här.

Jag är gravid hur gäller reseförsäkringen då?

Reseförsäkringen gäller precis som om du inte vore gravid. Det vill säga att den täcker kostnaderna för en akut försämring av ditt hälsotillstånd. Reseförsäkringen täcker också om det är barnets hälsotillstånd som akut försämras. Kostnaderna för en normal graviditet eller förlossning täcker inte försäkringen. Försäkringen gäller inte heller för komplikationer som kan anses förekomma vid en normal graviditet eller förlossning.

Men får jag flyga om jag är gravid?

Det är inga problem! I alla fall inte för oss som försäkringsbolag. Dock täcker inte försäkringen kostnaden om planet måste landa eller byta kurs med anledning av en sjukdom eller ett olycksfall. OBS! Tänk också på att de flesta flygbolag inte tillåter att du flyger i slutet av graviditeten – Glöm inte att också kolla med dem.

Jag ska åka iväg på en tjänsteresa är jag försäkrad då?

Försäkringen täcker inte en skada som har samband med din yrkes- eller tjänsteutövning, praktiktjänstgöring eller annan förvärvsverksamhet. Den gäller endast dig som privatperson d.v.s. på din fritid under tjänsteresan gäller försäkringen. När du åker på tjänsteresa gäller inte heller J.3 Resestartskydd, J.4 Merkostnader för anslutning på hemresa, J.5 reseavbrott eller J.6 Hemresa vid katastrof.

 Men vad behöver jag ha med mig på resan?

Det enda du behöver ha med dig är vår app. I den hittar du både ditt försäkringsnummer och numret till SOS International som du kontaktar vid eventuell skada när du är på resande fot. Appen finns till både IOS och Android och du hittar den där du vanligtvis laddar ner appar.

Wow! Det här var superspännande! Jag vill veta mer!

Om du vill läsa mer om vilket skydd du har vid en resa utomlands kan du läsa om detta i våra fullständiga villkor. Dessa hittar du här. Du kan också logga in och skicka ett meddelande till oss via Mina sidor.