Illustration av att ansöka om bolån.
Illustration av att ansöka om bolån.

Bolån

Ett tryggt bolån för ditt hus, lägenhet eller fritidshus. Vi hjälper dig få ut det mesta möjliga av ditt bostadslån.

 • Få en individuell ränta på ditt bolån
 • Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader
 • Samla allt för ditt boende på ett ställe
Räkna på bolån

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Aktuella räntenivåer

Bindningstid Bindningstid
Snittränta Snittränta
Listränta Listränta
3 mån 3 mån
4,78% 4,78%
5,99% 5,99%
1 år 1 år
4,84% 4,84%
5,19% 5,19%
2 år 2 år
4,70% 4,70%
4,94% 4,94%
3 år 3 år
4,58% 4,58%
4,80% 4,80%
4 år 4 år
4,52% 4,52%
4,64% 4,64%
5 år 5 år
4,40% 4,40%
4,54% 4,54%
7 år 7 år
4,34% 4,34%
4,55% 4,55%
10 år 10 år
4,60% 4,60%

Listräntan är våra ordinarie bolåneräntor som vi utgår från när vi ska ta fram din personliga bolåneränta. Snitträntan anger vad våra kunder fick för ränta i genomsnitt föregående månad. Läs mer om vad som påverkar din bolåneränta.

Listräntor för bolån är senast ändrad den 27 november 2023.

Flicka blåser såpbubblor på barnkalas.

Dags att köpa bostad? Vi hjälper dig med bolånet

Skaffa lånelöfte

Ta första steget mot ditt nya boende! Med ett lånelöfte vet du vad du har att röra dig med när du går in i en budgivning.

Så skaffar du lånelöfte

Utöka ditt bolån

Planerar du att renovera eller bygga ut hemma? Vi hjälper dig gärna att se över vilka möjligheter du har att utöka ditt bostadslån.

Så utökar du ditt bolån

Flytta bolån

Ofta har du chans till lägre ränta om du byter bank. Gör en ansökan för att se vad vi kan erbjuda dig. Ingenting är bindande.

Så flyttar du ditt bolån

Låna till ditt boende - så här funkar det

När du ska köpa lägenhet, radhus, villa eller fritidshus kan du ansöka om bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens pris, minst 15 procent behöver du själv betala som kontantinsats. Du kan välja att dela upp lånet i mindre delar med olika bindningstid och ränta för en tryggare ekonomi.

Så ansöker du om bolån

 1. Räkna på bolån - hur mycket kan jag låna?

  I vår bolånekalkyl kan du testa dig fram och räkna ut hur mycket du kan låna för att ta reda på vad din blivande bostad får kosta. Prova med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

   

  I månadskostnaden räknar vi även in de amorteringskrav som gäller just nu och som avgör hur mycket du behöver betala av på ditt bostadslån.

   

  Bolån - räkna ut hur mycket du kan låna

 2. Ansök om lånelöfte

  När du börjar gå på visningar för att köpa en bostad ska du ansöka om ett lånelöfte så du vet vad du kan få i bolån. Det gör dig mer förberedd när du går in i en budgivning. De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad, vare sig det är ett hus, en lägenhet eller en sommarstuga. Det är gratis att ansöka om ett lånelöfte och det gäller i tre månader om inget förändrats sen du ansökte.

   

  För att få ta ett bostadslån bedöms hushållets möjlighet att kunna betala tillbaka lånet. När du ansöker om lånelöfte tar vi därför bland annat upplysningar hos UC och gör en bedömning av värdet på bostaden.

 3. Ansök om bolån

  När du har vunnit budgivningen och har ett lånelöfte från oss är du välkommen att höra av dig till ditt lokala bankkontor eller direkt till din personliga kontakt så hjälper vi dig vidare med bolånet. Tänk på att vi behöver godkänna fastigheten innan du skriver på några papper. Om du inte har lånelöftet hos oss kan du ansöka om bostadslån digitalt. 

   

  När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du direkt en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Skulle du inte ha pengarna själv kan du ansöka om ett handpenningslån.

   

  Har du hittat din drömbostad innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån. När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som säkerhet. Läs mer om pantbrev, lagfart och andra kostnader som kan tillkomma när du tar ett bostadslån.

Vad blir räntan på mitt bolån?

Räntan är kostnaden för att låna pengar. Den ränta du blir erbjuden är individuell och beror på flera faktorer, exempelvis marknadsläget och våra kostnader för bolåneverksamheten. I bedömningen tittar vi även på hela din ekonomi, hur hög belåningsgraden är och vilka övriga affärer du har hos oss.

Aktuella list- och snitträntor

Att tänka på innan du söker bolån

Att köpa en bostad är en stor affär, för de allra flesta den största affären de gör i livet. Du kommer leva med och betala av på ditt bolån i många år framöver. Därför är det av stor vikt att du tänker igenom saken noga innan du bestämmer dig så att du får ett lån som passar just dig och dina förutsättningar. Nyfiken på hur bostadsmarknaden ser ut för 2024, våra experter svarar på hur du ska tänka som köpare och som säljare.

Porträtt av Stefan Westerberg, expert på bunden eller rörlig ränta på ditt bolån.

Ska du ha bunden eller rörlig ränta?

Vår privatekonom Stefan Westerberg går igenom skillnaderna och ger några tips på hur du kan tänka.

Rörlig eller bunden ränta

Hand som håller en penna ovanför ett kontrakt om bolån.

Amortering av bolånet

Utöver räntan ska du också amortera på ditt bolån. Bostadslånets storlek påverkar hur mycket du ska amortera. 

Amorteringskrav

Grönt bolån

Går flytten till en energieffektiv bostad? I så fall kan ni ansöka om Grönt bolån och eventuellt få en lägre bolåneränta.

Hur stort bostadslån har du råd med?

När du står inför att ansöka om bolån är det ett bra tillfälle att gå igenom din ekonomi. Du ska kunna känna dig trygg med att du klarar av dina nya månadskostnader. Både nu och i framtiden. Det är svårt att förutse räntornas rörelser, så ta gärna med rejäla marginaler i beräkningen, så att du klarar av att betala räntor och amortera även när räntan går upp. Du kan beräkna vad ett genomsnittligt lån kostar med vår bolånekalkyl

Bolånetak och kontantinsats

Sedan 2010, då det så kallade bolånetaket infördes, kan du maximalt låna till 85 procent av bostadens marknadsvärde. Resterande 15 procent behöver du betala som kontantinsats. Kontantinsatsen kan betalas med sparat kapital eller med pengar från försäljningen av din gamla bostad. Kom ihåg att räntan på lån utan säkerhet generellt är högre än på bostadslån. Om du måste låna till kontantinsatsen får du också en högre månadskostnad.

Pantbrev och lagfart

Om du köper ett hus och tecknar ett bostadslån med bostaden som säkerhet behöver du lämna över ett pantbrev till oss på banken. Pantbrevet är ett värdebevis och fungerar som bankens säkerhet för lånet, eftersom du inte kan lämna in själva bostaden till banken. Kostnaden för pantbrev och lagfart styrs av bostadens pris och tidigare pantbrev.

Pantbrevsbeloppet ska vara på minst samma belopp som bostadslånet du tecknar, annars behöver du ta ut ett nytt. Kostnaden för att ut ett nytt pantbrev är 2 procent av lånebeloppet plus en expeditionsavgift på 375 kronor som du betalar till Lantmäteriet.

Du behöver också ansöka om en lagfart hos Lantmäteriet. En lagfart är kort och gott ett bevis för att det är just du som äger fastigheten. I samband med att lagfarten registreras ska du betala en avgift (stämpelskatt) på 1,5 procent av bostadens pris plus en administrationsavgift på 825 kronor. 

Om du har bostadslån hos oss

Ungt par med bebis i famnen som just fått sitt första bolån.

Bolåneskydd

Ekonomisk trygghet för dig och familjen vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall. Kostnadsfritt första tre månaderna, därefter rabatt för bolånekunder.

Bolåneskydd

Hus på landet med solceller på taket. Det är möjligt med energilån för dig som har bolån hos oss.

Energilån

När du vill låna till energismarta lösningar, exempelvis solceller. För dig som har bolån hos oss.

Energilån

I samband med att du söker bostadslån

 • Skaffa en hemförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
 • Saker kan förändras som påverkar din ekonomi. Din lön eller räntor som exempel. Laborera och få en boendeprognos som ger dig bättre koll.
 • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
 • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.

Viktig information om ditt bolån

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid och amorteringstid på ditt bolån

Alla bolån har en kredittid och en amorteringstid. Kredittiden är fast på 30 år och amorteringstiden räknas fram utifrån hur mycket du amorterar på bolånet.
Om amorteringstiden är längre än kredittiden, behöver du betala det som är kvar av skulden på lånets slutförfallodag eller ansöka om ett nytt bolån.

Frågor och svar om bolån