Därför ska du ge bort pension på alla hjärtans dag

Svårt att välja present inför alla hjärtans dag? Glöm nallebjörnar, choklad och andra liknande gåvor. För inget signalerar kärlek mer än att se till att ens älskade får en trygg ålderdom. Med andra ord: Ge bort pension till den andra partnern i relationen eller om du är singel – starta ett sparande till dig själv.

Trifa Chireh pensionsspecialist Länsförsäkringar

– Det är inte så galet som det låter. Om en person i relationen arbetar deltid, tar ut merparten av föräldrapenningdagarna och vab-dagarna, eller kanske arbetar i ett yrke med lägre lön, så kan det leda till en avsevärt lägre pension. Då kan det vara fint att bli kompenserad med exempelvis öronmärkt sparande eller överföring av premiepensionen (PPM) för förlorade pensionsavsättningar, säger Trifa Chireh pensionsspecialist på Länsförsäkringar och fortsätter

– Är du singel? Självklart ska du ge dig själv ett pensionssparande i alla hjärtans dag-present. Ett eget långsiktig sparande minskar inte bara risken för pengastress och psykisk ohälsa, det leder också till stabilare förhållanden och ger dig större möjlighet att styra ditt liv.

Gör så här för att ge bort pension 

  • Starta månadssparande som enskild egendom

Starta ett särskilt sparande för den av er som tjänar minst och har sparat minst. Det blir vanligare och vanligare och är ett bra sätt att balansera familjeekonomin. Sparandet kan startas i en kapitalförsäkring, vilket blir till den andra personens fördel då den kan göras till enskild egendom och därför inte räknas in vid en eventuell skilsmässa. Man kan också spara på annat sätt och skriva äktenskapsförord.

  • Ge bort din premiepension

Du som är gift kan föra över din premiepensionsrätt (PPM) till din maka/make. PPM är en del av den allmänna pensionen och består av motsvarande 2,5 av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar.

Fördelar med att ge bort pension

  • Att ge bort premiepensionen är ett bra sätt att höja pensionen utan att behöva sätta av pengar här och nu. Skönt för ett hushåll med tajt ekonomi och sparande för den som inte har råd.
  • Vid skilsmässa ingår inte premiepension i bodelningen vilket är bra för den som fått pengarna.
  • Det finns även skattefördelar till att ge bort premiepensionen. 
  • Genom ett månadssparande får man en snöbollseffekt – särskilt om man är lite yngre. Små summor kan göra stor skillnad, tack vare ränta-på-ränta-effekten.

Länk till Länsförsäkringars pressrum: https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/press-media/

Länk till Länsförsäkringar på Twitter: https://twitter.com/forsakringar

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar, 0730-94 2852, trifa.chireh@lansforsakringar.se

Presskontakt, 08-588 41850, mejl: press@lansforsakringar.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden