Rut-avdragen – corona har stor påverkan på vilka tjänster vi köper

Coronakrisen har satt sina spår i svenskarnas användning av rutavdrag och det ser ut som att familjer har möblerat om lite i vad de efterfrågar. Behovet av IT-tjänster har under våren och sommaren ökat medan efterfrågan på hemstädning och barnpassning har minskat, visar statistik som Länsförsäkringar tagit del av.

Emma-Persson 2

I går beslutades att ytterligare höja rutavdraget. Taket höjs från 50 000 till 75 000 kronor per person och utökas med fyra nya tjänster och träder i kraft nästa år.

Anledningen till att vi behöver mer IT-tjänster och mindre barnpassning är att vi arbetar mer hemma, tror Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar;

-Att arbeta hemma kräver bland annat bra uppkoppling i hela bostaden och när vi är hemma mer hinner man själv hämta barnen från förskola och skola.

Tjänster Juni Maj April
IT-tjänster                                 67 % 41% 47%
Trädgård                                     23% 19% 34%
Flytt                                                13% 5% 9%
Reparation av vitvaror     11% 4% 3%
Hemstädning                              -4% -13% 0%
Barnpassning                           -35% -27% -22%

Källa: About Time

Se separat fil - belopp och summa rut per län fram till och med juli 2020

Det utökade rutavdraget kan ge fler möjligheter att nyttja avdraget, särskilt som det nu utökas med fler tjänster som är möjliga att dra av för.

–För den som vill bidra till ett hållbart samhälle är det med hjälp av rutavdraget bra att reparera kylen, frysen och kläder. Den nya möjligheten för avdrag för bortforsling av begagnade möbler till andrahandsbutiker och loppmarknader kan också vara ett tillfälle att få in lite extra pengar för möbler man inte längre använder, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

För rotavdraget finns det ett krav på att du ska äga bostaden där arbetet utförs. För rutavdraget finns inget sådant krav. Att du inte behöver äga bostaden innebär att du kan använda rutavdraget även när du köper städning, exempelvis om du hyr en semesterbostad.

3 tips till dig som vill använda rut- och rotavdrag:

  • Avdraget matchas mot hur mycket skatt du betalar så var noga med att du betalat tillräckligt med skatt under året. Övriga avdrag, som till exempel avdrag för resor till och från arbetet eller ränteavdrag påverkar också eftersom avdragsutrymmet minskar. Det finns en utmärkt räknesnurra på Skatteverkets hemsida för den som är osäker.
  • Från den 1 januari 2020 finns ett krav på att arbetet ska betalas elektroniskt för att ha rätt till rut- och rotavdrag. Med elektronisk betalning avses betalning med inbetalningskort på bank eller via internetbank, kontokort, BankID eller Swish.
  • Det är viktigt att tänka på att rut- och rotavdragen sammanlagt högst får uppgå till 75 000 kr per år. För att få utnyttja rotavdraget måste du äga bostaden eller fritidshuset där arbetet utförs, till skillnad från rutavdraget. Därmed går det också att använda rutavdraget även om du hyr en bostad under kortare tid.

För ytterligare information kontakta:

Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar. Tel. 076 -109 27 30

Länsförsäkringars pressjour. Tel. 08-588 418 50

                            

Pressrum med bilder, filmer och logotyper samt kontaktpersoner: https://www.lansforsakringar.se/om-oss/press-media/

Länsförsäkringar på Twitter: www.twitter.com/forsakringar

 

Dokument & länkar

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Se alla pressmeddelanden