Grillningen och eldning kan sluta illa

Just nu bjuds östgötarna på strålande vårväder och många längtar ut i skog och mark. I och med det rådande läget så verkar det dessutom som att fler än vanligt väljer att umgås ute och gärna träffas för att grilla ute i naturen.

grillmat
Foto: Crelle Photography

Tyvärr är det dessutom väldigt torrt och risken för skogsbränder är sedan mars stor i länet. Redan tidigt nu i vår har bränder utbrutit och orsakat skada i Östergötland.

Länsförsäkringar Östgötas skadespecialist Bertil Jansson ger några råd för vad man ska tänka på om man vill grilla ute just nu.

-Om du tänker grilla, använd fasta eldstäder eller grill med ben så att du kommer upp från allt brännbart i naturen, säger Bertil Jansson, Länsförsäkringar Östgöta. Det är dessutom bäst om du kan ha nära till vatten eller har med vatten ut för att kunna släcka elden ordentligt.

Engångsgrillar är inte att föredra men använder man en sådan måste man vara extra försiktig enligt Bertil och blötlägga runt om grillen innan man tänder den.

Förutom att njuta av skog och mark är det många som tar hand om trädgårdsavfallet genom att elda så här års.

-Jag förespråkar att man åker med trädgårdsavfallet till en återvinningscentral istället, säger Bertil Jansson. I synnerhet när det är så torrt som det är i Östergötland just nu. Det är lätt hänt att en liten gnista blir kvar och antänder i det torra underlaget. När det dessutom blåser är spridningsrisken ännu större, säger Bertil.

I övrigt finns en appen ”Brandrisk Ute” som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap tillhandahåller för privatpersoner samt brandriskprognoser från SMHI. Med dessa hjälpmedel kan man lätt hålla koll på brandrisken, där man bor eller befinner sig.

Om man ändå väljer att elda ska man anmäla detta till räddningstjänsten. Om möjligt 24 timmar innan man påbörjar.

Och, ta alltid med telefonen så att du kan larma 112 om olyckan skulle vara framme, avslutar Bertil Jansson.

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Östgöta är ett lokalt kundägt bolag som erbjuder privatpersoner och företag en helhet inom bank, försäkring och fastighetsförmedling. Visionen är att tillsammans med kunder, ägare, anställda och samarbetspartners skapa trygghet och möjligheter i Östergötland. Länsförsäkringar Östgöta är ett av 23 lokala och självständiga länsförsäkringsbolag.

Se alla pressmeddelanden