Hussvamp och mögel

Hussvamp är en av de värre skadorna som ett hus kan råka ut för. Bästa sättet att slippa hussvamp, svartmögel och andra svampangrepp är att se om sitt hus och vara uppmärksam på tecken på angrepp.

Man i reflexväst inspekterar källare.

Hur uppstår hussvamp?

Hussvampen trivs i fuktiga och dåligt ventilerade utrymmen som krypgrunder och källare. Vanliga orsaker är fukt som stiger upp från marken, dålig dränering, ett trasigt rör eller att husgrunden har otillräcklig fuktspärr.

Hussvamp luktar inte. Det du upptäcker är sporerna som kan se ut som ett brunt pulver, likt malen kakao längs lister och trösklar inomhus. Hussvampen växer snabbt. Vid angrepp behöver skadorna åtgärdas omedelbart. Ta alltid hjälp av saneringsfirma.

Har du en villaförsäkring? Då ingår egendomsskydd som täcker bland annat vattenskador. Kolla gärna i dina försäkringsbrev om du även har skydd för hussvamp i din försäkring.

Hur undviker du angrepp?

  • Se till att grunden är fri från fukt och att dränering och ventilation fungerar.
  • Led bort vatten från hängrännor och stuprör.
  • Se till att du inte har läckande vattenledningar.
  • Inspektera din krypgrund med ficklampa och se till att den är torr och ren från skräp.
  • Låt inte buskar växa för nära grunden.
  • Undvik att förvara tidningar, trävirke och annat organiskt material direkt på fuktiga källargolv eller krypgrunder.
  • Ställ inte möbler och annat som hindrar luftcirkulation vid källarväggar.

Svartmögel

Svartmögel är samlingsnamn för många sorters mögel. Men gemensamt är att de behöver fukt för att växa. Svartmögel kan påverka din hälsa och ge astma och andra luftvägsproblem men även hudsjukdomar.

Med en fuktmätare kan du kontrollera luftfuktigheten i alla utrymmen. Om luftfuktigheten är hög i något utrymme kan du installera en avfuktare. Se också till att det finns god ventilation så att luften cirkulerar.