Vad är ecodriving?

Ecodriving är miljövänlig och ekonomisk körning. Det handlar om att minska bilens klimatpåverkan genom att köra mjukt i en jämn fart. På köpet får du lägre bränslekostnader. Så här gör du.

Vad är ecodriving?

Varför ska jag köra miljövänligt?

Förutom att ecodriving är bra för miljön genom att du släpper ut mindre avgaser och mindre buller, så kan du minska bilens bränsleförbrukning med 10 till 20 procent. Dessutom sliter ecodriving mindre på bilen vilket gör att reparationskostnaderna blir lägre.

Våra tips till ecodriving

  • Planera din körning och motorbromsa där det är möjligt.
  • Håll hastigheten och kör inte för fort!
  • Kör på så hög växel som möjligt. Hoppa över en växel om du kan.
  • Se till att däcken har rekommenderat lufttryck.
  • Håll avstånd till bilen framför så du slipper ständiga inbromsningar.
  • Stäng av motorn när du står stilla i bilkö.
  • Åk inte runt med takbox, takräcken eller tung last i bagaget i onödan.
  • Använd motorvärmare, kallstarter ökar bränsleförbrukning och avgasutsläpp.
  • Serva bilen regelbundet – byt olja, filter och tändstift.

Jämn gas och hög växel minskar bränsleförbrukning

När du kör ecodriving gäller det att växla upp tidigt eftersom de låga växlarna gör att mer bränsle går åt. Redan vid 50 km/h kan du köra på 5:an, om du har en modern bil.

Se till att accelerera ganska snabbt för att komma upp i den fart du vill ha och kör sedan mjukt, håll jämn gas och använd så hög växel som möjligt. Har du en automatväxlad bil gäller det att köra mjukt. Undvik farthållaren på ojämna och backiga vägar.

Så motorbromsar du

När du motorbromsar, exempelvis i nerförsbackar, förbrukar bilen ingen energi. Bromsverkan kommer från friktionen inuti motorn. Har du en elbil eller hybridbil fylls det dessutom på med lite el. Är du en fena på motorbromsning kan du då och då behöva göra en snabb inbromsning för att motionera bromsarna.

Planera körningen

Att köra sicksack mellan filerna med återkommande accelerationer och inbromsningar är inte melodin inom ecodriving. Dessutom kan du förstås utsätta andra för fara med ett alltför ryckigt körsätt. Men kom ihåg att det alltid är trafiksituationen som avgör. Ibland krävs en snabb acceleration eller inbromsning.

Det är smart att hoppa över växlar. Ett trick för att snabbare hitta ett lågt varvtal är att hoppa över växlar. Ett exempel: Kör på ettans växel i max två billängder och växla sedan upp. Gå direkt från tvåan till fyran eller från trean till femman. Bra för miljön och din ekonomi.

Fler sätt att banta bilens miljöpåverkan

Tvätta bilen miljövänligt

Tvätta bilen miljövänligt

Den som tvättar bilen på garageuppfarten eller gatan sprider olja, avfettningsmedel och tungmetaller ut i dagvattenbrunnar och naturen. Smutsvattnet passerar inget reningsverk. Vill du inte köra in bilen i snabbtvätten finns tvätta-själv-hallar. Välj någon som har både reningsverk och oljeavskiljare för att tvättningen ska vara skonsammare mot miljön.

Ha rätt däck och tryck

Dubbfria däck är skonsammare mot miljön än dubbade. Lufttrycket på däcken har också betydelse. Ju mer däcket ligger an mot vägbanan, desto fler partiklar slits bort och skapar luftföroreningar och hälsoproblem. Med dåligt pumpade däck går det dessutom åt mer bränsle och blir mer avgaser. Se till att ha rätt lufttryck i däcken, hellre lite för högt än för lågt.

Tänk grönt vid valet av bil

En mindre bil är bättre för miljön än en stor. Väljer du en miljöbil som går på el eller en hybridbil är det ännu bättre. Väljer du att ladda din elbil med miljömärkt el får du guldstjärna. Kör du en dieselbil idag, välj gärna miljömärkt diesel.

Dela bil med andra

En bilpool kan vara ett alternativ för dig som inte behöver använda bilen så ofta. Kolla gärna vilka möjligheter som finns där du bor.

Läs också

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Konsten att äga bil

Pappa spänner fast barn i baksätet, foto.

Så undviker du krock med vilt

De kommer från ingenstans och struntar i trafikreglerna. Så här kan du förbereda dig.

Undvik viltkrock

Älgar på väg i dimma, foto.

Få grepp om däck

Datum, dubbar, däckbyte och mönsterdjup. Få järnkoll med experternas tips.

Till däckguiden

Man byter däck.