Bil och trafiksäkerhet

Säkrare på vägen

Säkerhet på vägen handlar bland annat om ur du kör, vilket riskmedvetande du har, din bils utrustning och skick. För att öka säkerheten för alla i trafiken är hänsyn och att ha koll på övriga trafikanter det allra viktigaste. På vägarna rör sig de mest utsatta trafikanterna som cyklister, mopedister och mc-förare. För dem blir en kollision med bil alltid allvarlig, ibland dödlig.

Våra bästa råd

  • Anpassa farten efter väder och väglag.
  • Låt mobilen vara - sedan 1 februari är det lag på det
  • Se till att alla i bilen använder bilbälte.
  • Kolla däck och lufttryck regelbundet.
  • Ta hänsyn till övriga trafikanter. 

Viltolyckor - se upp för vilt i trafiken

I genomsnitt sker en viltolycka var åttonde minut någonstans i Sverige. Under höstmånaderna behöver du vara extra vaksam när djuren är mer rörliga. Viltolyckorna fördubblas under den perioden. Var uppmärksam och sänk farten i områden där vilt rör sig.

Se upp för vilt i trafiken

Är du en rattsurfare?

Att titta ner i mobilen under körning är riskabelt, även vid låga farter. Därför har lagstiftningen skärpts och det är numera förbud mot att sms:a, rattsurfa eller tala i mobilen utan handsfree. Du får inte ens hålla i mobilen under körning.

Mobiltelefon och bilkörning

Däck för bästa grepp

Visste du att däcken slits jämnare om du byter plats på däcken när du byter till vinterdäck eller sommardäck. Ha koll på mönsterdjup och lufttryck för bästa grepp på vägen.

Däck och lufttryck

Sitter alla rätt fastspända?

Alla i bilen ska ha bilbälte, både i fram- och baksäte. Det är det lag på i Sverige. Det är också viktigt att bilbältet sitter spänt och löper nära halsen. Gravida ska spänna bältet så det löper under magen.

Bilbälte och krockkudde

När farten blir farlig

Hastigheten är helt avgörande för hur svårt människor skadas i en trafikolycka. Ju högre hastighet, desto allvarligare skada. Anpassa farten till väglag och rådande förhållanden.

Håll rätt hastighet

Risk att somna vid ratten

Kör du vidare även om tröttheten slår till? Den vanligaste orsaken till singelolyckor är trötthet. Lär dig känna igen kroppens signaler.

Trötthet i trafiken

Vinterkörning

Vilken utrustning behöver du ha i bilen för att vara rustad för knepiga vinterförhållanden? Väl bakom ratten gäller det att hålla avstånden, ta det lugnt och anpassa farten efter trafik och väglag.

Vinterkörning och säkerhet

Bilägare med miljötänk

Ingen vill bada i förorenat vatten. Men vad många inte tänker på är att avfettningsmedel, olja och tungmetaller rinner ut i naturen och våra sjöar om du tvättar bilen på gatan eller den egna tomten.

Miljömedveten bilägare

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.