5 sätt att slippa vara en rattsurfare

När du rattsurfar utsätter du dig själv och andra för onödig fara. Dessutom är det olagligt. Trots att många vet att det är fel att använda mobilen i trafiken är det ett växande problem.

Att skicka sms, snabbt kolla dina sociala medier och samtidigt hålla koll på vägen när du kör bil är två saker som inte hör ihop. Det vet många. Samtidigt är det ett växande problem och 2018 kom det en skärpning i lagen som säger att du inte ens får hålla mobilen i handen när du kör.

Men vad innebär lagen – egentligen?

Lagen vänder sig inte bara till dig som kör bil, utan också till dig som kör moped, motorcykel, buss eller lastbil, för att nämna några. Så egentligen betyder det att alla som kör ett motordrivet fordon berörs av regeln. Det är lätt att tänka att rattsurfning bara innebär att man använder mobiltelefonen, men kom ihåg att det gäller all typ av kommunikationsutrustning.

Här är några exempel på farliga saker att göra när du kör:

 • Skriva och skicka sms
 • Kolla sociala medier som till exempel Facebook, Instagram eller läsa nyheter
 • Titta på film
 • Knappa på gps:en
 • Spela spel på mobilen
 • Söka efter nya låtar eller poddar eller liknande

Du kan riskera att bli av med körkortet

Om du skulle bryta mot lagen kan du få böter och faktiskt bli av med ditt körkort. Om du precis har tagit körkort kan du till och med behöva göra om uppkörningen.

Visste du att….

Om du kör 40 kilometer i timmen och tittar ner i mobilen i två sekunder hinner du rulla hela 22 meter. Det är ganska långt och det kan hända mycket på den sträckan.

Forskning har visat att det i första hand inte är när du pratar i telefonen som olyckan sker, utan när du väljer att rikta blicken på mobilen istället för på vägen. Låt mobilen ligga när du kör.

5 tips för en säkrare bilfärd

 1. Du kan fortfarande prata i mobiltelefon, så länge du använder hörlurar (handsfree).

 2. Knappa in färdväg på gps:en redan innan du åker.

 3. Om din mobil har en inställning som heter ”billäge” kan du stänga av mobilens funktioner när du färdas över en viss hastighet.

 4. Om du behöver använda mobilen i jobbet, stäm av med din arbetsgivare om det finns någon policy.

 5. Många mobiltelefoner har funktionen ”stör ej". Använd den gärna. Då slipper du få samtal, sms och notiser medan du kör.

Är du en rattsurfare?

På Transportstyrelsens webbplats kan du läsa mer om regeln mot rattsurfning och vad som kan hända om du kollar i mobiltelefonen i stället för att ha ögonen på vägen. 

Till Transportstyrelsens info om rattsurfning

Läs också

Ecodriving – klimatsnäll körstil

Slipa din förmåga att ratta bilen utan att slösa bränsle.

Hitta tekniken här

Oops! Så undviker du krock med vilt

De kommer från ingenstans och struntar i trafikreglerna. Så här kan du förbereda dig.

Undvik viltkrock

En guide till livet bakom ratten

Allt och lite till som gör ditt bilägande smart och säkert.

Se alla artiklar