Bilbälte och krockkudde

Bilbältet är det viktigaste skyddet för dig i bilen. Risken för en svår eller dödlig skada är dubbelt så stor om du inte använder bälte. Bilbältet är tillsammans med krockkuddar det säkerhetssystem som skyddar dig i moderna bilar.

Lag på bilbälte

Sverige är det lag på att använda bilbälte, både i fram- och baksätet. Bilbältet skyddar i alla hastigheter och i de flesta typer av kollisioner. Risken för en allvarlig eller dödlig skada fördubblas om inte alla i bilen använder bältet. Redan vid låga farter är risken att skadas stor.

Hur ska bilbältet sitta?

För att bilbältet ska fungera är det viktigt att det sätts fast på rätt sätt.

  • Bältet ska sitta spänt och nära kroppen.
  • Axelbandet ska löpa nära halsen.
  • Gravida ska spänna bältet så det löper under magen.
  • Bältet ska sitta under tjocka kläder, inte utanpå.

Krockkudde

Vid en kraftig kollision löser krockkudden ut på bråkdelen av en sekund. Den blåser upp och skyddar ansiktet och bröstet. Krockkudden är ett komplement till bilbältet. Om du inte är fastspänd kan krockkudden bli farlig vid en krock, eftersom du kommer för nära.

Bilbarnstol i framsätet – koppla ur krockkudden

Barn ska åka bakåtvända så länge som möjligt. Om bilbarnstolen placeras på passagerarsätet måste krockkudden vara urkopplad. Den kan annars bli direkt livsfarlig vid en kollision.

Tänk på att...

Luta inte ryggstödet förlångt bakåt. Du riskerar att glida under bältet vid en krock. Dessutom ökarrisken för pisksnärtskador, s.k. whiplash.

Är du en rattsurfare?

Mobilen stör koncentrationen vid körning - även korta blickar bort från vägen är farliga. Det är lätt att föreställa sig vad som kan hända om bilen framför dig tvärbromsar samtidigt som du släppt blicken från vägen. Därför har lagstiftningen skärpts och du får inte ens hålla i mobilen under körning.

Mobiltelefon och bilkörning