Skolbarn i trafiken – vad ska man tänka på?

Skjuts, cykel eller promenad till plugget? Här är tipsen som gör ditt barns skolväg säkrare.

Skolbarn i trafiken – vad ska man tänka på?

Allt för ofta rapporteras det om fartsyndare vid skolor och förskolor. Oavsett om ditt barn får skjuts, cyklar eller går finns det flera saker att tänka på för att öka trafiksäkerheten.    

Så gör du skolvägen säkrare för ditt barn

Att ge barn ansvar och lära sig ta egna beslut är en viktig del i att växa upp till att bli självständiga individer. Men trafikvana kräver övning! Trixet är att promenera eller cykla tillsammans till en början och se till att berätta vad som händer i trafiken och vilka risker som finns.

Tänk på att det inte är förrän i 12 års åldern som barn förväntas vara mogna att klara sig själva i trafiken.

Om barnet cyklar

Det är du som känner ditt barn bäst och kan avgöra när det är dags att cykla själv till skolan. Fundera över hur trafikmiljön ser ut längs resvägen och börja gärna med att cykla ihop så att du vet att barnet kan läsa av olika trafiksituationer.

 • Säkra hojen – se till att cykeln är säker och att barnet har en säker cykelhjälm. Läs mer om cykelhjälm för barn

 • Rätt storlek – når barnet ner med båda fötterna från sadeln? Det är svårt att hålla balansen om cykeln är för stor.

 • Cykla ihop först – se hur barnet agerar i olika trafiksituationer som att leda cykeln över övergångsstället.

 • Risker i trafikmiljön – finns det säkra cykelbanor? Måste barnet korsa vägar som saknar trafikljus? Finns det en omväg att ta om vägen är för trafikerad?

Om barnet promenerar

Skolvägen kan vara ett bra sätt att få in vardagsmotion. Varför inte ge barnet en morot – dra ihop en gångtävling och räkna poäng. Flest poäng vinner en belöning!

 • Bästa gångvägen – kolla upp den säkraste vägen, finns det gångvägar och övergångsställen? Den bästa vägen är inte alltid den kortaste.

 • Gå i grupp – se efter möjligheten för mötesplatser där barn kan samlas och gå i grupp med en förälder. Barn som går med andra får upp en vana och kan lära sig snabbare.

 • Börja trafikträna tidigt – promenera ihop redan på väg till förskolan och svara på ditt barns nyfikna frågor om trafiken.

 • Om mörkt, använd reflex – risken för trafikolyckor med barn ökar när det är mörkt. Reflexer syns bäst om de sitter lågt och är i rörelse, som långt ner på armar och ben. Läs mer om reflexer

Skjuts till skolan

Ibland kanske bilen behövs för att få till morgonlogistiken, men en allt för trafikerad miljö vid skolan har sina risker. Skolvägen är också bra tillfällen för barn att själva lära sig att vistas i trafiken. 

 • Parkera säkert – kolla var du bäst parkerar, skolan har ofta bilfria zoner eller säkra avlämningsplatser. Om inte, föreslå det!

 • Tumma inte på hastighetsbegränsningen – stressade föräldrar är ofta boven för fortkörning vid skolan.

 • Samåkning minska morgonstressen och antalet bilar genom att dela på hämtning och lämning med andra familjer.

 • Skjutsa halva vägen – barnet får öva på att gå en bit själv och det blir färre bilar vid skolan. Win-win!

Läs mer om hur barn blir självständiga och trygga i trafiken hos organisationen NTF

Barnförsäkring – vid sjukdom och olycksfall

Skolans försäkring är begränsad. Med en egen försäkring har ditt barn ett heltäckande skydd vid olycka eller sjukdomsfall – överallt, dygnet runt. 

Läs mer om barnförsäkring