Se till att ytterdörren har ett godkänt lås

Det är viktigt att din altandörr och din ytterdörr har lås som är godkända av Stöldskyddsföringen. På så sätt kan du försvåra inbrott i ditt hem.

Bild på radhuslänga.

Mekaniskt eller elektroniskt lås

Dörrlås kan delas in i två huvudgrupper: mekaniska eller elektroniska. Elektroniska lås styrs med sifferskod, nyckelbricka eller med smarttelefon. Mekaniska lås är de mer traditionella som öppnas med nycklar. 

Tvåfunktionslås - bekvämt och säkert

Tvåfunktionslås är ett mekaniskt lås som har två funktioner - en hemmabekväm och en bortasäker låsning.

Den hemmabekväma låsningen innebär att dörren kan låsas eller öppnas inifrån med hjälp av vred. Den bortasäkra låsningen innebär att vredet spärras så att låset enbart kan öppnas med nyckel.

Många entrédörrar har befintliga cylinderlås med enbart hemmabekväm låsning. De kan enkelt kompletteras med ett extralås för att även få bortasäker låsning. Tjuvar väljer hellre ett hus med enklare lås.

Byt ut låset på terrassdörren

Många villainbrott sker genom terrassdörrar och det beror ofta på att spanjolettlåset ger ett dåligt inbrottsskydd. Bristfälliga handtagslås med sprint eller spärr samt olämpliga låskolvar och slutbleck gör det enkelt att bryta sig in.

Genom att byta den gamla spanjoletten till en säkerhetsspanjolett med låsbart handtag och säkerhetsslutbleck ökar inbrottsskyddet avsevärt. En annan åtgärd är att behålla den gamla spanjoletten och komplettera med ett låsbart handtag eller ett utanpåliggande terrassdörrlås. Då kan dörren inte öppnas genom att krossa rutan och sticka in handen.

Ditt skydd mot inbrott ökar också avsevärt om du använder lås som är godkända av Svenska Stöldskyddsföreningen. De olika delarna i låset ska vara certifierade enligt SSF 3522, lägst klass 3.