Levande ljus – få till myset säkrare

Levande ljus ökar både mysfaktorn och skapar en härlig feststämning. Men de orsakar också många bränder i våra hem. Ett lika busenkelt som viktigt tips är att alltid släcka ljusen när du lämnar ett rum.

Levande ljus – få till myset säkrare


Så här undviker du bränder orsakade av levande ljus

  • Lämna aldrig levande ljus utan uppsikt.
  • Se till att ljusen inte står nära annat som kan fatta eld.
  • Ställ värmeljusen med minst 10 cm mellanrum.
  • Använd ljusstakar som inte kan fatta eld.

Är du också lite glömsk ibland? Då är det här tipsen för dig

Runt advent, jul och andra högtider omger vi oss av fler levande ljus än vanligt. Då är det lätt hänt att glömma bort något enstaka ljus som brinner. Här är två som hjälper till.

Elektriska ljus – snyggare än du tror

Tiden är förbi när ”fuskljus” såg ut som en plastpinne med något gult på toppen. Numera finns verkligt naturtrogna elektriska ljus med ett hölje av riktigt stearin och en varmt gulvit flamma av led-ljus. Smart och faktiskt riktigt snyggt. En uppsjö av varianter på elektriska ljus finns en googling bort.

Byt mossa och trä mot stenar och snäckor

Använd keramiska material som underlag till dina ljus så minskar risken för brand om ett ljus råkar brinna för länge. Många bränder börjar med att en ljusmanschett eller någon annan ljusdekoration fattar eld.

Även värmeljusen behöver hanteras smart

I Sverige är vi storkonsumenter av värmeljus. Många tror att det är säkrare med värmeljus än andra levande ljus, men även värmeljusen behöver du ha under uppsikt. Om värmeljusen står för tätt ihop, för nära något som kan fatta eld eller på ett underlag som kan börja brinna är risken lika stor även för denna populära ljustyp.