Renoveringar som ökar värdet på din bostad

Funderar du på att flytta och har hört att värdet på bostaden höjs om du har ett modernt kök? Eller vill skaffa den där poolen men är rädd att det ska vara en dålig investering? Det går inte att ge ett svar till alla, men vi har tagit hjälp av vår fastighetsmäklare Johan för att ge dig en hint om vad som är bra att tänka på och prioritera när det gäller renovering.

Par som renoverar och tar en fikapaus.

Mäklarens tips på att höja värdet på din bostad

Jag funderar på att sälja, vad ska jag prioritera att renovera?

– Generellt beror det på vad för skick din bostad är i och vi kan alltid hjälpa dig att prioritera, säger Johan Dahlberg, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Om du har ett hus där det börjar bli dags att lägga om taket eller fixa fasaden, kan det vara värt att prioritera framför att bygga en altan. Vid husförsäljningen kollar många köpare på utsidan så att fönster och tak är i bra skick. Bara att måla fönsterna kan ge huset ett rejält lyft och leda till värdeökning.

När det kommer till det invändiga i huset kollar mäklare generellt på skicket i köket och badrummet. Men även om köket och badrummet är slitet, så kan du sälja utan att renovera om det finns en stor efterfrågan på bostäder på marknaden.

Porträtt på mäklare.

– Vissa renoveringar kan dra iväg i kostnad men det är inte säkert att det höjer värdet på bostaden. Så om du tänker sälja och funderar på att renovera kök och badrum, ta dit en mäklare innan du påbörjar det arbetet då de kan rekommendera att du lägger pengarna på annat för att lyfta bostaden.

Jag har inte tänkt sälja närmsta tiden, vad ska jag tänka på då?

Vill du istället renovera för att bo kvar en längre period, prioritera det som ger dig bäst livskvalité. Längtar du efter ett växthus, pool eller ett nytt, fräscht badrum och har ekonomin till det är det självklart något du borde prioritera. Att piffa upp bostaden inför försäljning kan du ta när det väl blir dags att sälja.

Om jag är osäker på om jag ska sälja, vad kan jag göra då?

– Är du osäker på när du vill sälja, kan du använda dig av den kostnadsfria tjänsten Försprång® som innebär att vi i god tid innan planerar och förbereder din försäljning, så att allt är klart när du väl bestämmer dig för att sälja. Exempelvis kan vi fotografera din bostad på våren när ljuset är som bäst och trädgården grönskar, säger Johan Dahlberg.

Våra mäklare kan även kostnadsfritt komma hem till dig och ge tips för att höja värdet när det väl blir dags att sälja. På så sätt kan du känna dig trygg att ha koll på renoveringar som höjer värdet på din bostad.

Hur finansierar man renoveringen?

 1. Utöka befintligt bolån

  Har du ett befintligt bolån, kan du kontakta oss och se om du kan utöka det.

  Utöka ditt bolån

 2. Spara ihop själv

  Det kan kännas skönt att spara ihop hela eller delar av budgeten för din renovering, genom Sparnavigaton i vår app kan du enkelt fylla i tidsplan och budget samt vad du vill investera i. Den hjälper dig ha koll på hur sparandet går, och sannolikheten att du når ditt mål i tid. Ska du renovera inom närmsta 1-2 åren, rekommenderar vi att inte placera pengarna utan lägga in de på ett vanligt sparkonto. På så sätt riskerar du inte att värdet har sjunkit när det blir dags att använda pengarna.
   


   

  Ännu inte kund? Bli bankkund hos oss

 3. Privatlån

  Du kan även ta ett privatlån för att låna till din renovering. Oavsett vad du ska använda pengarna till, kan du låna upp till 350 000 kronor utan säkerhet.

  Ansök om privatlån