Kreditprövning – så påverkar det dig

Har du ansökt om ett kreditkort, eller ska du ta ett lån? Då kommer banken att göra en kreditprövning på dig – alltså en bedömning av din betalningsförmåga.

Bild på dator och mobil på skrivbord.

Vad innebär en kreditprövning?

En kreditprövning är ett beslutsunderlag som hjälper banken att fatta ett kreditbeslut, det vill säga om du får låna pengar till exempelvis ett bolån eller inte. En kreditprövning visar din förmåga att betala tillbaka pengarna, så kallad kreditvärdighet.

Du ska ha förutsättningar för att kunna betala både ränta och amortering på lånet och långivaren bedömer om du har skött din ekonomi tidigare och har bra förutsättningar att betala tillbaka.

Varför gör man en kreditprövning?

Kreditprövningen är till nytta för både dig och banken eftersom syftet är att minska risken för att du överskuldsätter dig.

Enligt Konsumentkreditlagen är alla långivare skyldiga att göra en noggrann kreditprövning innan de beviljar lån. Långivaren beställer en kreditupplysning för att kunna göra kreditprövningen. Det måste enligt lag finnas ett legitimt behov för att göra en kreditprövning.

Vem gör kreditupplysningen?

Det finns flera företag som har kreditupplysningsregister och som erbjuder sökningar hos dem. Enligt svensk lag så ska du få en kopia på kreditupplysningen om det har gjorts en sådan på dig. Där ska det framgå vilken information som har lämnats ut, vem som har beställt den.

Vad innehåller en kreditupplysning?

  • Namn, personnummer och adress
  • Civilstånd
  • Din deklarerade inkomst de senaste åren
  • Dina fastighetsinnehav
  • Betalningsanmärkningar  
  • Information om dina skulder

Är det dåligt med kreditupplysningar?

Om du har betalningsanmärkningar kan det vara svårare att få ett lån. Flera kreditupplysningar på kort tid kan också vara ett hinder. Betalningsanmärkningar tas bort efter tre år och kreditupplysningar tas bort ur kreditregister efter högst ett år.

Var uppmärksam på om du får ett meddelande om att det gjorts en kreditupplysning på dig eller att du fått en betalningsanmärkning utan att du vet varför. Då kan det ha att göra med en ID-stöld. 

Skydda dig mot ID-stölder