Bostadsmarknaden 2023 – så blir den enligt experterna

Vart tar räntan vägen och hur ska jag som vill köpa ny bostad tänka i en osäker tid? Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd Marcus Svanberg och vår privatekonom Emma Persson svarar här på allt du vill veta om bostadsmarknaden 2023.

Bostadsmarknaden 2023 – så blir den enligt experterna

Hur ser prognosen ut för bostadsräntorna?

– Vi räknar med att bolåneräntorna kommer att fortsätta stiga under 2023. Riksbanken kommer att fortsätta höja styrräntan för att få bukt med inflationen och det innebär att bolånetagare kan räkna med att den genomsnittliga tremånadersräntan landar på någonstans 4,25 procent under nästa år. Om inflationen sedan börjar minska kan vi komma att se en sjunkande bolåneränta under 2024, säger Emma Persson.

Bostadspriserna då, vad händer med dem?

– Bostadspriserna har den senaste tiden pressats nedåt av de stigande räntorna. Samtidigt försämras konjunkturutsikterna, arbetslösheten kommer troligtvis att stiga och de flesta tvingas prioritera ännu hårdare i sin ekonomi när elpriserna stiger, vilket riskerar att påverka bostadspriserna även en bit in i början av nästa år. Hur räntorna och arbetsmarknaden utvecklar sig kommer att vara avgörande, säger Emma Persson.

Hur ska jag tänka som köpare och säljare den närmaste tiden?

– Om du känner dig orolig inför din bostadsaffär är det alltid bra att räkna noga och sälja först – då blir det enklare att räkna på framtida månadskostnader. Likaså att sälja och köpa vid samma tidpunkt. Även om läget känns osäkert nu brukar en bostadsaffär löna sig över tid och då får tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse, säger Marcus Svanberg.

Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar
Icons/70px/Quotation-mark-70
Fundera på dina behov – att tajma det perfekta läget då du säljer på topp och köper på botten är mer eller mindre omöjligt.
Emma Persson, privatekonom Länsförsäkringar

 

– Fundera på dina behov och agera med eftertanke – att tajma det perfekta läget då du säljer på topp och köper på botten, är mer eller mindre omöjligt. Om du tycker att ditt boende blir dyrt så kan du spara in på annat, se till exempel över energiförbrukningen eller amortera för att på sikt sänka dina ränteutgifter, säger Emma Persson.

Hur påverkar det osäkra världsläget bostadsmarknaden?

– Inflationen, som både är en effekt av pandemin och kriget i Ukraina, har en stor påverkan på bolåneräntorna. Detta eftersom centralbankernas verktyg för att få ner inflationen är att höja styrräntan så påverkar det bolåneräntorna, vilket i sin tur påverkar bostadspriserna. Kriget har dessutom haft en effekt på energipriserna, vilka ju också påverkar bostadsutgifterna. Många har också svårare att fatta stora ekonomiska beslut när framtiden är oviss, säger Emma Persson.

– Hushållen är hårt pressade av stigande räntor och höga energipriser vilket innebär att fler är mer försiktiga med sin privatekonomi, tvekar inför att byta bostad och blir mer återhållsamma i budgivningarna. Precis som vi sett det senaste halvåret sjunker då bostadspriserna. Men även om räntan är klart högre nu jämfört med för bara några månader sedan kan elräkningen bli dyrare än räntan på bolånet för många villaägare utanför storstäderna. Energiförbrukningen blir alltså viktigare för köpare och att överväga en investering i solpaneler eller värmepump kan löna sig, fortsätter Marcus Svanberg.

Vilka är vinnarna på bostadsmarknaden nästa år?

– Ju mer priserna fortsätter att sjunka desto större fördel får naturligtvis köparna. Den som ska köpa sin första bostad eller byta upp sig till större är de som vinner mest på att bostadspriserna faller. Hushåll med små marginaler i boendeekonomin som nyligen flyttat till en eluppvärmd villa och är i behov av bil kommer att få det tufft framöver, säger Marcus Svanberg.

Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Icons/70px/Quotation-mark-70
Att överväga en investering i solpaneler eller värmepump kan löna sig.
Marcus Svanberg, vd Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Hur ser bostadsmarknaden ut i olika delar av Sverige?

– När läget på bostadsmarknaden förändras brukar det märkas först i storstäderna, medan effekterna i övriga landet kommer något senare. I storstäderna har ränteutvecklingen störst påverkan eftersom både bostadspriser och belåningsgraden är högre. På andra platser i landet har höga energipriser och dyra priser på såväl mat som drivmedel större betydelse, säger Marcus Svanberg.

Ser ni några trender i hur vi vill bo 2023?

– Vi kommer att bli tvungna att prioritera den egna plånboken framför boytan vid en bostadsaffär. Välplanerade moderna bostäder i attraktiva lägen kommer att vara de mest attraktiva medan renoveringsobjekt och bostäder med dyr eller omodern uppvärmning blir svårare att sälja, säger Marcus Svanberg.

Villa- eller radhusägare? Testa Länsförsäkringars Fastighetsförmedlings tjänst Energikalkylatorn för att sänka dina elkostnader och göra mer miljömedvetna val i hemmet.