Illustration av ekonomisk trygghet med bolån, att ha bolåneskydd.
Illustration av ekonomisk trygghet med bolån, att ha bolåneskydd.

Bolåneskydd - ekonomisk trygghet för dig med bolån

Öka möjligheten att kunna bo kvar i ert hem vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall. Bo kvar-försäkringen bidrar till hushållets ekonomiska trygghet. Försäkringen kan köpas digitalt eller så är du välkommen att kontakta oss för ett personligt rådgivningsmöte där vi kan se över ditt försäkringsbehov utifrån dina specifika förutsättningar.

  • Ingen bindningstid eller uppsägningstid
  • Kostnadsfritt de tre första månaderna
  • 10% rabatt om du har ditt bolån hos Länsförsäkringar
Se pris och ersättning
Behövs för att ge dig rätt pris Så behandlar vi personuppgifter

Så funkar bolåneskydd - film

Så funkar bolåneskydd - film

Bolåneskydd kan även användas för att skapa ett ekonomiskt mer jämställt parförhållande. Se filmen

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Bo kvar-försäkringen innehåller:

Livförsäkring Livförsäkring
Sjuk- & arbetslöshetsförsäkring Sjuk- & arbetslöshetsförsäkring
3 miljoner kronor 3 miljoner kr
8000 kronor/månad 8000 kr/mån

Beloppet som visas är det som maximalt kan utbetalas.

Vid ett tillfälle Vid ett tillfälle
Månadsutbetalning Månadsutbetalning

Månadsutbetalning gäller upp till 12 månader vid hundraprocentig arbetslöshet eller sjukskrivning. Du får inte betalt för de första 30 dagarna.

Du får inte ha kännedom om kommande sjukskrivning eller varsel när du tecknar Sjuk-& arbetslöshetsförsäkringen. Arbetslöshetsförsäkringen gäller endast om du är tillsvidareanställd. 

Du kan köpa försäkringen om du:
  • är 18-63 år
  • är bosatt och folkbokförd i Sverige
  • har bolån i Länsförsäkringar eller har bolån någon annanstans samt en villa-, bostadsrätts- eller lantbruksförsäkring hos Länsförsäkringar.
Två kvinnor sätter upp hylla i kök.

Låneförsäkring - för ett tryggare hushåll

Vi vill att du ska känna dig trygg, särskilt med att ditt hem är ditt, så länge du vill det. Men vad skulle hända med hushållets ekonomi om du själv eller någon annan i hushållet skulle förlora jobbet, bli långvarigt sjuk, eller i värsta fall avlida? Motgångar av dessa slag kan leda till att man måste flytta för att få ekonomin att gå ihop. Det vill vi inte.

Vårt låneskydd Bo kvar är en försäkring som erbjuds till alla hushåll med bolån  hos oss eller med hemförsäkring hos oss och bolån i annan bank. Ni kan välja mellan hela eller delar av skyddet som innehåller livförsäkring samt sjuk- och arbetslöshetsförsäkring.

Vid en utbetalning bestämmer du själv hur ert bolåneskydd används. Vilket kan vara skönt att veta i de fall bolånet inte är den dyraste utgiften i hushållet.

Hälsofrämjande tjänster – en del av Bo kvar

När du tecknar vår Bo kvar-försäkring får du även tillgång till våra hälsofrämjande tjänster som innehåller KBT-baserade hälsoprogram, samtalsstöd och inspirerande läsning om hälsa och välmående. Allt framtaget för att förhindra sjukdom och långvarig sjukskrivning.

Låneskydd ger ekonomisk trygghet när du har annat att tänka på

Några hundralappar i månaden för att skyddas av försäkringen kan innebära ett betydande ekonomiskt tillskott när det behövs som mest. Om du skulle bli sjukskriven, arbetslös eller i värsta fall förlora din partner är Bo kvar en viktig trygghetsfaktor.

Här kan du läsa tre exempel på hur bolåneförsäkringen kan hjälpa.

Mattias är 35 år, gift och har två barn i förskoleåldern. Familjen bor tillsammans i ett litet radhus och har ett bostadslån på tre miljoner kronor. När Mattias fru hastigt avlider blir det ett enormt hårt slag för familjen, och mitt i sorgen finns dessutom en ny ekonomisk verklighet att hantera. Mattias fru tjänade ungefär lika mycket som Mattias gör. Det innebär att familjen nu måste klara av sina utgifter med bara hälften av inkomsten.

Mattias och hans fru tecknade Bo kvar-försäkring samtidigt som de tog sitt bostadslån. De valde det högsta försäkringsbeloppet i livförsäkringen, tre miljoner kronor. För det betalade de 203 kronor i månaden. Med de tre miljoner Mattias nu får kan han välja att lösa halva lånet och bo kvar i radhuset med barnen, eller så har han en möjlighet att gå ner i arbetstid under en period för att vara med barnen. Bolåneförsäkringen är inte knuten direkt till bolånet, så Mattias väljer själv hur han vill använda pengarna.

Sara är 42 år och bor tillsammans med sin tonårsson i Sundsvall. Hon jobbar som narkossjuksköterska och dagligen pressar hon sig själv för att leva upp till alla krav som finns på jobbet och i hemmet. Efter en tids sömnproblem och nedstämdhet drabbas Sara till slut av akut stressreaktion, en allt vanligare orsak till sjukskrivning. Det tar sex månader innan Sara är tillbaka på jobbet.

När Sara lånade till bostadsrätten som de bor i tecknade hon Bo kvar-försäkring. Eftersom hon lånade en och en halv miljon kronor kunde hon välja 6 000 kronor i månaden som försäkringsbelopp, och det har kostat Sara 340 kronor i månaden. Det innebär att Sara efter de första 30 dagarna av sjukskrivningen får 6 000 kronor per månad från sin Bo kvar-försäkring, utöver sjukersättningen från Försäkringskassan. Sara kan därmed behålla sin tidigare levnadsstandard medan hon fokuserar på att bli frisk, och hon har råd att låta sonen fortsätta med sina fritidsaktiviteter.

Camilla är 38 år och bor i en centralt belägen bostadsrätt i Göteborg tillsammans med sin man och nyfödda dotter. Camilla är mellanchef på ett större företag, och står för merparten av familjens inkomster. Men i samband med att företaget gör en större omorganisation blir Camilla av med sitt arbete.

Tack vare att Camilla tecknat Bo kvar-försäkring får hon efter de första 30 dagarna av arbetslöshet 8 000 kronor i månaden, utöver pengarna från a-kassan. Det hjälper Camilla att i lugn och ro söka ett nytt arbete samtidigt som hon fortsatt kan betala sin del av boendekostnaderna.

Camillas bolån är på två miljoner kronor, och hon valde det högsta försäkringsbeloppet för sjuk- och arbetslöshetsdelen i sin Bo kvar-försäkring. Låneskyddet har kostat Camilla 226 kronor i månaden, i kontrast till de 8000 kronor hon nu får.

Anmäl skada

Använd våra blanketter för att anmäla en skada genom din bolåneförsäkring. Om du har frågor kan du alltid kontakta oss på 08-588 424 12 eller mejla skada.grupp@lansforsakringar.se.

Anmäl skada Bo kvar-försäkring vid arbetslöshet

Anmäl skada Bo kvar-försäkring vid sjukdom

Anmäl skada Bo kvar-försäkring vid dödsfall

Frågor och svar om Bolåneskydd