Problem med skadedjur?

Du som har din villa eller ditt fritidshus försäkrat hos oss kan få hjälp med sanering av bostadsohyra och skadedjur. Skadedjur kan till exempel vara aktiva getingbon, levande myror, råttor och möss. Här kan du läsa mer om vilken hjälp du kan få genom din försäkring. 

Foto på en skogsmus utomhus.

Får du problem med bostadsohyra och skadedjur och bor i en hyreslägenhet eller bostadsrätt kontaktar du din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få hjälp med saneringen.

Vad kan jag själv göra?

Det finns många bra åtgärder du kan testa göra själv innan du anmäler skadan. Här kan du läsa om olika skadedjur och få tips på hur du förebygger. 

Förebygg skadedjur

Om du drabbats av ohyra eller skadedjur

Du som har din villa eller ditt fritidshus försäkrat hos oss kan få hjälp med sanering av bostadsohyra och skadedjur. Du når oss på telefon 040-633 90 88 eller genom att fylla i formuläret på den här sidan:

Anmäl problem med skadedjur här

Om du bor i en hyreslägenhet eller bostadsrätt kontaktar du din hyresvärd eller bostadsrättsförening för att få hjälp med skadedjuren.

Hur gäller försäkringen?

Om du har en försäkring hos oss för bostadshus eller fritidshus, så ingår skydd för sanering av levande insekter, aktiva getingbon, levande myror, råttor och möss inom och i direkt anslutning till bostadshuset. Försäkringen täcker också sanering av lösöre inom bostadshuset med undantag för kläder, textilier och matvaror.

Det ingår också sanering och reparation om byggnaderna angripits av träskadeinsekter (husbock, hästmyror eller andra träskadeinsekter) och sanering vid sent upptäckt dödsfall. Sanering och reparation vid skada orsakad av äkta hussvamp ingår för bostadshus som används för permanentboende.

Du betalar ingen självrisk vid sanering av skadedjur eller ohyra.

Gå gärna igenom villkoren för din boendeförsäkring och ditt försäkringsbrev. I villkoren under momentet L Skadedjur finns information om vad som gäller för just din försäkring.

För dig som även har din gård försäkrad hos oss

Om du har din gård försäkrad ingår även sanering av råttor och möss i dina ekonomibyggnader. Det innebär att om du drabbas av råttor och/eller möss så hjälper vi dig med saneringen. I avtalet ingår ett (1) saneringsuppdrag per kalenderår som omfattar maximalt tre fysiska besök på den försäkrade gården. Med saneringsuppdrag menar vi att ett problem med råttor och/eller möss identifieras och åtgärdas. Avtalet gäller utan självrisk.

Att tänka på!

ROT-avdraget kan normalt inte utnyttjas vid en försäkringsskada. Kontakta Skatteverket för mer information.

Andra skador i hemmet eller på dina saker