Därför kan det löna sig att flytta tjänstepensionen

Länsförsäkringars expert förklarar – så funkar flytt av pension.

Trifa Chireh, pensionsexpert på Länsförsäkringar.

Ungefär 90 procent av alla anställda i Sverige har tjänstepension. Det är den delen av pensionen som betalas in av arbetsgivaren.

Tjänstepensionen kan vara kollektivavtalad genom fackliga förhandlingar eller bestäms direkt med dig som anställd. Kollektivavtalad tjänstepension kallas ofta för avtalspension.

Varför skulle man vilja byta förvaltare av tjänstepension?

- Om man haft flera arbetsgivare har man ofta flera olika tjänstepensionsförvaltare. Det kan göra att man får svårt att få en total bild över sin pension. Att samla allt på ett ställe kan därför vara en bra idé. Med en god överblick är det lättare att fatta bättre beslut, säger Trifa Chireh, pensionsspecialist på Länsförsäkringar.

Vilka andra skäl kan man ha till att vilja flytta sin pension?

- Det finns jättemånga skäl. Det kan till exempel vara att man vill få lägre avgifter, bättre teknisk plattform, större fondutbud eller få rabatt på andra bank- eller försäkringsprodukter.

Kan man flytta alla tjänstepensioner?

- Nej, men många kollektivavtalade tjänstepensioner har flytträtt. Det innebär att du kan flytta pensionskapitalet i den del av din tjänstepension som du själv får placera. Har du ett äldre avtal som är tecknade innan 2007, är det inte säkert att du har flytträtt. Då är det upp till pensionsbolaget att avgöra om du får flytta eller inte. Vissa bolag tillåter dessutom bara flytt av pengar som betalats in efter ett speciellt datum.

En del når bara upp till 60 procent av sin framtida slutlön i allmän pension från staten. Tjänstepensionen är därför mycket viktig om man vill ha fortsatt samma levnadsstandard.

Kom ihåg att tjänstepensionen och privat pensionssparande är en stor del av det du ska leva på när du slutat jobba. Det kan också vara bra att se över om du har återbetalnings- eller familjeskydd om det värsta skulle inträffa.

Finns det något annat man bör känna till kring flytt av pension?

- När man flyttar sitt pensionskapital kan bolaget man lämnar ta ut en flyttavgift. Det är dock vanligt att bolaget man flyttar till ersätter kunden för denna avgift, säger Trifa Chireh.

Tips!

Om du vill få snabb koll på din tjänstepension - logga in på minpension.se med Bank-ID. Det tar bara någon minut.

Tre fördelar med att flytta din tjänstepension till Länsförsäkringar

  1. Marknadens bästa erbjudande – upp till 3 % i bonus på ditt inflyttade kapital.

    Läs mer här

  2. Stort utbud av hållbara fonder och ”bekväma fonder” för dig som vill hålla ditt sparande enkelt.

  3. Länsförsäkringar Fondliv har utsetts till ”Årets fondförsäkringsbolag” av Söderberg & Partners två år i rad. Länsförsäkringars fondbolag har utsetts till ”Årets fondbolag” av Morningstar.