Så mycket måste du spara till barnens första lägenhet om tjugo år

Ungefär 635 kronor per månad måste man spara för att ha råd med kontantinsatsen år 2041 i länets folkrikaste kommun, Östersund. Bostadsmarknaden kan vara tuff unga för unga vuxna. Ofta är det långa köer till hyreslägenheter och kontantinsatsen till ett bostadsköp kan vara svår att klara utan föräldrars hjälp.

Christina Marktin, Fastighetsförmedlare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
Foto: Länsförsäkringar Jämtland

När man köper en bostad får bolånet inte utgöra mer än 85 procent av köpets kostnad. De resterande 15 procenten är en kontantinsats du som bostadsköpare måste betala där och då. Det kan vara många kronor och ännu fler när de små barnen blivit större och vill flytta till en lägenhet.
– Med relativt höga priser för vår del av landet, kontantinsats och amorteringskrav så blir tröskeln högre för att komma in på bostadsmarknaden. I många fall är det föräldrarna som hjälper till, säger Lars Rådström bankchef på Länsförsäkringar Jämtland.

I den kalkyl som Länsförsäkringars gjort har man utgått från historiskt snitt för prisökningar på bostäder samt inflation och ökning av inkomster. Om 20 år kommer en lägenhet på 30 kvadratmeter i genomsnitt kosta 1 904 199 kronor i Östersunds kommun. Kontantinsatsen blir då 285 629. En rejäl ökning jämfört med idag. Snittpriset senaste tolv månaderna för en etta på 30 kvadratmeter ligger på 645 000*.
– Det finns ett grundbehov av små lägenheter här i Östersund. Vi har ett universitet och gymnasieskolor med en tillströmning från hela länet och landet. Det påverkar så klart både utbud och priser, säger Christina Marktin fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

För att spara ihop till en kontantinsats om 20 år behöver en familj spara 635 kronor per månad. Ungefär hälften av barnbidraget. Både Lars Rådström och Christina Marktin håller med om att det sparande man har möjlighet att göra för sina barn är viktigt.
– Ju tidigare man börjar desto bättre är det. Det viktigaste sparandet är det som faktiskt blir av och med tiden blir även små summor större, säger Lars Rådström.

* Beräknat med genomsnittligt kvadratmeterpris för lägenheter med ett rum och kök i Östersunds kommun.

Så mycket behöver man spara för en lägenhet i olika kommuner över landet. Stockholm ligger högst.

Kommun  Pris år 2041 Kontantinsats år 2041 Spara per månad  +/- barnbidraget
Stockholm 5 152 247 kr
 
772 837 kr 1 725 kr + 475 kr
Göteborg   3 380 032 kr
 
505 903 kr 1 125 kr -125 kr 
Malmö  2 191 929 kr  328 075 kr  731 kr   +519 kr
Uppsala 
 
 2 525 995 kr
 
 378 899 kr
 
 842 kr
 
-408 kr
 
Östersund  1 904 199 kr  285 630 kr   635 kr  -615 kr 

Källa: Macrobond, Svensk Mäklarstatistik och Länsförsäkringar. Beräknad med en årlig ökning av bostadspriserna på 4 procent baserat på 2 % inflation och 2 % real ökning av inkomster och det historiska snittet för prisökning på bostäder sen 80-talet som är 7,4 %. På spar har vi satt en ränta på ränta på 6 %.

Att tänka på när det gäller sparande:

  • Spara regelbundet – ett månadssparande är ett bra sätt att slippa fundera på när det är rätt läge att köpa. Går börsen ner får du nya fondandelar till ett lägre pris.
  • Välj sparform – har du lång sparhorisont bör du välja att spara i aktiefonder. Alternativt kan du välja en fond som automatiskt viktar ner andelen aktier ju närmare gåvodatum du kommer.
  • Spara i barnets namn eller inte - Det ger dig som förälder större handlingsutrymme att spara i ditt namn. Står pengarna i barnets namn är de juridiskt sett att betrakta som barnets och ska då användas i syften som gagnar barnet – och tillfaller barnet på 18-årsdagen.  

Har du frågor om bostadsmarknaden i länet? Kontakta:
Christina Marktin, Fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling
070 – 927 40 47
christina.marktin@lansfast.se

Har du frågor om sparande? Kontakta:
Lars Rådström, Bankchef på Länsförsäkringar Jämtland
063 – 19 33 12
lars.radstrom@lfz.se

Dokument & länkar

Länsförsäkringar Jämtland är ett lokalt bank- och försäkringsbolag. Vi är också kundägda. Det innebär att våra förpliktelser i första hand är mot alla fantastiska människor som bor i Jämtland och Härjedalen men också skogen, fjällen och staden. Vår livsmiljö. Med de andra länsbolagen äger vi Länsförsäkringar AB och delar kända varumärken som Agria, Wasa Kredit och Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Tillsammans hjälper vi våra kunder med allt inom bank, försäkring och pension.

Se alla pressmeddelanden