Snart sprider drönare trygghet

När en brands utveckling behöver kartläggas, en nödställd ska hittas i vatten eller ett utsläpp övervakas – då är drönare oslagbara. Snart har räddningstjänsten i nordöstra Skåne två stycken.

Anders Pålsson, Räddningstjänsten Kristianstad
Anders Pålsson, Räddningstjänsten Kristianstad. Foto: Sven Persson/swelo.se

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad samarbetar sedan flera år tillbaka med räddningstjänsten i nordöstra Skåne kring både trygghet och skadeförebyggande arbete och sedan 2018 även tillsammans med Kristianstad flygklubb kring brandspaningsflygningar.

– Brandflyget innebär stor hjälp, eftersom tidig upptäckt av brand är guld värd, säger Anders Pålsson, brandingenjör, räddningsledare och inre befäl på räddningstjänsten.

– Tidsfaktorn är otroligt avgörande. Det gäller alla bränder, men speciellt ute i det fria eftersom elden kan sprida sig helt fritt där. Flyget ger oss tidig upptäckt och en chans att släcka med våra vanliga resurser.

Har velat ha drönare länge

Under hösten medfinansierar Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad inköpet av två drönare, en i Kristianstad och en i Hässleholm.

– Vi har velat ha drönare länge eftersom successiva bilder uppifrån ger väldigt bra helhetsuppfattning av en situation. Vi har en begränsad budget så det är bra med ekonomisk hjälp, säger han.

– Samarbetet med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad funkar bra. Vi jobbar ju båda med att hjälpa människor och har samma målgrupp; deras kunder och de människor vi ska hjälpa är desamma.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2021.

Här kan du läsa tidningen digitalt