Trygghetsvandringar startar i Bromölla

I Kristianstad har vi tröstat, stöttat och plåstrat om ungdomar när de rört sig på platser där det kan upplevas oroligt på kvällar och nätter. I sommar kommer det bli fler vuxna under kvällstid även i Bromölla.

Pressträff Ifötorget i Bromölla
Foto: Sven Persson/swelo.se

Onsdagen, den 5 maj, hade vi pressträff för att starta upp trygghetsvandringen i Bromölla. På plats på Ifötorget var tre föreningar, polisen, kommunalrådet Jenny Önnevik, Bromöllabolagens vd Anders Bröthlin och Niklas Larsson, vd Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Ett unikt och långsiktigt samarbete

Genom ett unikt och långsiktigt samarbete mellan Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och olika föreningar har vi Trygghetsvandrat i fem år i Kristianstads centrala delar. Nu tar vi konceptet vidare till Bromölla!

– Arbetet startade redan under sommaren 2020 och stämmer väl överens med de nya riktlinjer för att utöka tryggheten som Bromölla kommunledning tog beslut om i början av detta år, säger Sanja Vojnikovic, Säkerhetsskyddschef i Bromölla kommun och fortsätter:
– Fler vuxna på stan är ett bra komplement till det vårt befintliga arbete som sker tillsammans med fritidsgårdar och polis. Vi hade hört om hur man jobbat i Kristianstad och att man även höll på att starta upp i Osby och vi tog kontakt med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– För oss är det självklart att medverka när intresse kommer från kommunerna i vår del av Skåne. Vi ska driva arbetet med trygghet och detta är ett utmärkt sätt att göra det på, säger Niklas Larsson, vd för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.
– Trygghetsvandringen är en del av vårt arbete med hållbar utveckling inom området trygghet men även en viktig del inom vårt sponsringsarbete som vi vet har stor ekonomisk betydelse för föreningslivet. säger Niklas Larsson.

Föreningar trygghetsvandrar

Det är olika föreningar som trygghetsvandrar vid några tillfällen per år och i utbyte får föreningarna ett årligt sponsorbidrag från Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Bromölla kommun och lokala företag hjälper till och bidrar med en extra finansiering till de föreningar som deltar nu i starten. Förutom Bromölla kommun är det Bromöllabolagen och Bromölla Padel Court.

– Detta ligger helt i linje med Bromölla kommuns nya samverkansöverenskommelse med polisen och det känns helt rätt att få göra detta tillsammans med lokala företag och föreningar, säger Jenny Önnevik, kommunalråd Bromölla kommun.

Vandringarna startar i sommar

Vi hoppas kunna starta första vandringen i juni i samband med skolavslutningen och fortsätter sedan med vandringar under sommaren. Tio föreningar är klara och först ut i samarbetet är: IK Kamp, IFÖ Bromölla, Näsums IF, Bromölla Skytteförening, Ifö Center Exhibit, Ifö Center Sambandscentral, Bromölla jujutsu, FUB Bromölla, Kristen samverkan och Självskyddsakademin.