Trygghetsvandringarna kommer till Osby

Nu startar vi trygghetsvandringar i Osby. I fem år har trygghetsvandringarna pågått i Kristianstad genom ett samarbete mellan Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och olika föreningar. I sommar blir det fler vuxna på stan när trygghetsvandringar även startar i Osby på kvällstid.

Niklas Larsson, vd, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Niklas Larsson, ordförande kommunstyrelsen, Osby kommun.
Niklas Larsson, vd, Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad och Niklas Larsson, ordförande kommunstyrelsen, Osby kommun. Foto: Sven Persson, swelo.se

Fredagen, den 12 mars, hade vi ett uppstartsmöte för trygghetsvandringen i Osby tillsammans med polisen, Rotary, och medarbetare från Osby kommun samt kommunstyrelsens ordförande
Niklas Larsson (C).

– Trygghetsvandringarna är ett viktigt initiativ som gör verklig skillnad för både ungdomar och vuxna. Vi driver arbetet för att öka tryggheten i vår del av Skåne och detta är ett utmärkt sätt att göra det på, säger Niklas Larsson, vd för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

– Som en del av vårt sponsringsarbete har trygghetsvandringen stor ekonomisk betydelse för det lokala föreningslivet. Den säkerställer också att ideella föreningar kan erbjuda meningsfulla aktiviteter över tid, inte minst för barn och unga, säger Niklas.

Vandringarna startar i sommar

Vandringarna planeras starta i sommar och de föreningar som är först ut i samarbetet är Osby Scoutkår, Osby simsällskap, Osby Atlet & Brottarklubb, Budo Academy och Innebandyklubben Osby.

– För Osby kommun är trygghetsvandringringarna ett bra komplement till det trygghetsarbete som redan utförs av bland annat våra ungdomsarbetare och polisen, säger Niklas Larsson (C), som är kommunstyrelsens ordförande i Osby kommun. Att flera parter går ihop på detta sätt visar på ett stort engagemang för våra ungdomar. Samverkan är en framgångsfaktor i arbetet med trygghet och säkerhet, säger Niklas.

Så föddes idén

Idén föddes när Osby kommun planerade för en Trygghetsdag tillsammans med Rotary.

– Vi vill öka insikten hos allmänheten kring droganvändning hos våra unga, och stötta vårdnadstagare i sina föräldraroller på olika sätt, säger Fredrik Johnsson, kultur- och fritidschef i Osby kommun, och fortsätter:

– I det arbetet kom Rotary med förslaget om trygghetsvandringar.