Av: Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad

Flygsatsning stoppar bränder

I sommar har brandspaningsflyget vakat över våra marker mer än någonsin – och lyckats förhindra bränder.

Foto: Sven Persson/swelo.se

Sommaren 2018 bröt minst ett 50-tal skogsbränder ut i Sverige. Tillsammans omfattade de 25 000 hektar skog. Denna sommar har vår del av Skåne klarat sig undan skogsbränder, bland annat på grund av brandspaningsflyget.

Efter att idén om ett brandspaningsflyg kommit från ordförande och ledamöter i Länsförsäkringar Göinge-Kristianstads styrelse, inleddes ett samarbete med räddningstjänsten i nordöstra Skåne och Kristianstads Flygklubb. I sommar har brandflygspanarna tillbringat mer tid i luften än någonsin tidigare – totalt 61 timmar.

Flera upptäckta bränder

När flygen ska upp i luften bestäms några dagar i förväg av Räddningstjänsten i samarbete med SMHI och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Vi har jättestor hjälp av brandspaningsflygen, säger Johan Wendtyttre befäl vid räddningstjänsten Kristianstad.

– Det gäller att upptäcka en brand i skog och mark tidigt, innan den får fäste. Har den väl fått fart kan det bli oerhört svårt att få kontroll på den. Och flygplanen ger oss också stor hjälp med positioneringen, att hitta rätt från marken i svår terräng är inte enkelt.

Fem bränder upptäcktes under sommaren. Två var redan upptäckta och bekämpades av Räddningstjänsten, tre var helt okända.

– Brandspaningsflyget är ett kostnadseffektivt sätt att förhindra att egendom och människor skadas av brand. Det kan bli enorma kostnader både ekonomiskt och personligt. Sett till det, är detta en liten kostnad, säger Niklas Larsson, vd på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Du läste precis en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 2 2020.

Här kan läsa hela tidningen digitalt