Av: Petra Ohlander

Nattvandrarna gör kvällarna tryggare

De har stoppat misshandel, hjälpt överförfriskade unga till trygghet och delat ut litervis med vatten. Kristianstads trygghetsvandrare har bidragit till trygga gator två kvällar i månaden i tre år. Vi hängde med en kväll.

Foto: Sven Persson

Klassisk rockmusik dånar längs med Östra boulevarden, ackompanjerad av en karavan av amerikanska 50-talsbilar. På Stora torg lockar scener och matställen, Hästtorget fylls av skateåkare och i Kulturkvarteret håller LiveGreen en festival med fokus på hållbarhet.

Det är Kulturnatt i Kristianstad och Trygghetsvandrarna är ute hela kvällen, från klockan 19 till 01. De har hjälpt många genom åren – lagt förband, kört människor till sjukhus och till och med avslöjat en svartklubb. Men huvuduppgiften är oftast enkel:
– När vi ser människor som mår dåligt, ofta på grund av alkohol, försöker vi hjälpa dem genom att ge vatten och få tag i vänner eller föräldrar, säger Johan Kilander, ansvarig för trygghetsvandringarna på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Men ett minne som etsat sig fast hos Johan är den gången när en man försökte föra med sig en ung kvinna som inte var kontaktbar. Trygghetsvandrarna stannade hos paret så länge att kvinnan kvicknade till och förklarade att hon inte kände mannen – som snabbt försvann från platsen.
– Men oftast är det lugnt i Kristianstad. Och vi ger en trygghet bara genom att finnas där. Vår närvaro förhindrar också brott, man avbryter sin aktivitet när vi kommer, säger han.

För ett tryggare Kristianstad

Satsningen på trygghetsvandringar är en del av föreningen Den orangea stadens samarbete för att utveckla Kristianstad i en positiv riktning. Med i styrelsen finns bland annat representanter för Kristianstads kommun, Kristianstadsbladet och Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.
Den här kvällen har trygghetsvandrarna som vanligt med sig ryggsäck med sjukvårdsutrustning, vatten, nödljus och ficklampa. De har fått förhandsinformation av polisen och ordningsvakterna vilka konserter som anses vara högriskarrangemang.

Med på vandringen är också Migo Shihabi, medarbetare på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad, Alexander Öhlund, spelare i Predators (amerikansk fotboll) och Magnus Stenberg, vars son spelar i Predators.
– Det känns bra att hjälpa klubben och samtidigt sprida trygghet på stan. Jag hörde av några andra som gått trygghetsvandringen att det var trevligt att gå så jag anmälde mig, säger Magnus.

Vandring i sponsorpaketen

I Länsförsäkringars sponsorpaket till lokala klubbar ingår att de deltar i trygghetsvandringar. Ju fler gånger klubben har representanter med, desto mer får klubben i bidrag. Även organisationer som muslimska föreningen och fritidsgårdar bidrar med vandrare.

Just den här kvällen blir lugn, trygghetsvandrarna delar ut några flaskor välbehövligt vatten och hjälper geografiskt förvirrade till rätt plats.
– Vi möts av uppskattning när vi kommer. Det är mycket samtal med människor och glada hälsningar. Det är en rolig och nyttig aktivitet att nattvandra, säger Johan.