Checklista när du ska anlita hantverkare

Ska du anlita en snickare, elektriker, rörmokare eller kanske en plattsättare för hjälp med renoveringen? Här har vi listat vilka krav du kan ställa som beställare och andra tips för ett lyckat samarbete.

Missförstånd, extrakostnader och slarvigt utförande är scenarion man gärna slipper under renoveringen. För att undvika fallgropar och tråkiga överraskningar är det viktigt att entreprenören redovisar sina förslag på lösningar innan arbetet påbörjas.

Du som beställare ska känna dig trygg med att du kan ställa tydliga krav på arbetet och vad du vill uppnå med renoveringen.

Tips för ett lyckat projekt

h Anlita alltid en behörig eller auktoriserad hantverkare

h Kontrollera att hantverkarna samordnar sina arbeten

h Ta upp frågan om det blir avvikelser från branschreglerna

h Begär anbud, skriv avtal och dokumentera arbetet

h Glöm inte att du har rätt att få intyg och andra kvalitetsdokument på arbetet

Använd gärna HantverkarformuläretKonsumentverkets hemsida. Det är en checklista ni fyller i tillsammans innan arbetet sätter igång. En bra hjälp både för dig som beställare och för entreprenören du anlitar.

Var hittar jag rätt hantverkare?

Valet av hantverkare kan vara knepigt. Vilken slags hjälp du behöver beror på omfattningen av renoveringen, om du planerar att göra delar av renoveringen själv eller om du väljer att ta hjälp med hela arbetet. Se till att begära och jämföra offerter från olika entreprenörer innan du beslutar dig för vem du vill anlita.

För att hitta rätt bland hantverkarna är steg ett att kolla upp om de är medlemmar i en branschorganisation och följer gällande bygg- och branschregler. Sen är förstås bra rekommendationer nog så viktigt. Det är mycket värt att ta in referenser på olika firmor och höra med bekanta eller känningar i byggbranschen.

Det är enkelt att söka upp hantverkare på nätet som är anslutna till gällande branschorganisationer. För att ha våtrumsbehörighet ska till exempel plattsättaren eller mattläggaren vara ansluten till GVK eller BKR.

”Mitt tips till dig som beställare är att gå igenom jobbet med hantverkaren och komma överens om start- och sluttid. Se också till att få en kostnadsberäkning innan ni börjar – så kommer det inte som en överraskning efteråt. Använd hantverkarformuläret som hjälp! – Morgan Edlund, skadeförebyggare Länsförsäkringar Västernorrland.

Hantverkaren måste informera

Som konsument har du rätt att få veta och avgöra om ett visst utförande är värt riskerna. Det är ett krav i branschreglerna. Om du väljer att avvika från reglerna, skriver hantverkaren en så kallad avvikelse. Tänk på att avvikelser kan ge sämre försäkringsskydd och lägre pris vid försäljning.

På samma sätt kan rätt utförande ge högre ersättning från försäkringen. Rätt utförande höjer dessutom värdet på din bostad. Därför ska hantverkaren lämna ett intyg om att arbetet är fackmässigt utfört. Se till att spara intyget – det är en värdehandling!

Så får du kontroll över projektet

Ska du anlita flera hantverkare kan det löna sig att anlita en huvudentreprenör, en så kallad byggprojektledare, som sen har underentreprenörer i form av till exempel elektriker, kakelsättare och rörmokare. Då har du kvittot mot en entreprenör som är ansvarig från start till mål.

”Ska du anlita jobbet är mitt bästa råd att anlita en huvudentreprenör som håller ihop arbetet och är din kontaktperson. Då slipper du hamna i en rörig situation där man skyller på varandra och det blir oftast billigare än att upphandla varje yrkesgrupp för sig.” – Morgan Edlund, skadeförebyggare Länsförsäkringar Västernorrland.

Vilka krav kan jag ställa som beställare?

  • Registrerad firma
    Kontrollera att entreprenören har inregistrerad firma och F-skattsedel, och är momsregistrerad.

  • Avtal
    Vi rekommenderar att du vid större renoveringar avtalar med entreprenören med standardavtal som grund, AB 04 eller ABT 06. Avtalen ska tillhandahållas av entreprenören.

  • Beskrivning av projektet
    Begär ett fast pris, sluttidpunkt och kortfattad beskrivning av arbetsmoment.

  • Material och montering
    Ställ krav på att material och utrustning är provad och godkänd för sitt användningsområde och att montering sker enligt tillverkarens anvisningar.

  • Miljövänliga byggvaror
    Byggvaror ska vara miljöbedömda och inte innehålla ämnen som är skadliga för hälsa och miljö.

  • Protokoll och kvalitetsdokument
    Alla garantier, besiktningsprotokoll, provtryckningsprotokoll, kvalitetsdokument samt drift- och underhållsinstruktioner ska lämnas till dig som beställare. Om entreprenören inte kan uppfylla branschreglerna ska du också få ett så kallat avvikelseprotokoll.

  • Reklamation
    Dåliga tjänster kan du reklamera med stöd av köplagen.

Du kanske också är nyfiken på

Renovera badrummet

Att renovera badrum är ett stort projekt som kräver noggrann planering. Läs vår guide för en lyckad badrumsrenovering.

Till renovera badrum

renovera badrum

Renovera köket

Få koll på vad reglerna säger och hur du bygger bort risken för vattenskador. Så du kan renovera köket smart och säkert.

Till renovera kök

Pappa och dotter river kök