Tänk på det här när du ska renovera badrum

Ett skinande nytt badrum kan verkligen ge hela hemmet ett lyft. Men vad behöver man egentligen ha koll på när man ger sig i kast med att renovera ett badrum? Det hoppas vi ge dig svaret på här.

Tänk på det här när du ska renovera badrum

Få kunskap om bland annat

  • Vad får jag göra själv och när är det smart att anlita en certifierad hantverkare?
  • Hur hittar jag pålitliga firmor som kan sitt jobb?
  • Vilka är de kritiska momenten att hålla extra koll på?

Stegen för en lyckad badrumsrenovering

Det är lika bra att gå på kärnan direkt: I just badrum och andra våtutrymmen är det helt enkelt extra viktigt att det blir rätt. Går något snett med konstruktionen blir det nämligen ofta både en dyr och trasslig historia för dig att reda upp.

Men håll peppen uppe. Med lite koll, planering och fokus på rätt saker har du snart ditt nya badrum på plats – oavsett om du håller i verktygen själv eller som beställare av jobbet.

  1. Ha koll på grundkraven

    För att försäkringen ska gälla krävs det att arbetet i badrummet är ”fackmässigt” gjort. Det innebär att du och eller de hantverkare du anlitar ska uppfylla Boverkets byggregler, aktuella branschregler och att monteringsanvisningarna följs. Du kan göra vissa arbeten i badrummet själv, men observera att samma krav på fackmässigt utförande gäller även då.

  2. Bygg bort riskerna med koll på detaljerna

    Byggreglerna kan vara knepiga att förstå, men här är branschreglerna en bra hjälp eftersom de är mer lättillgängliga tolkningar av byggreglerna för respektive bransch. Läs också gärna vår guide ”Bygg bort vattenskadorna i din bostad”. Här hittar du detaljerade anvisningar, till nytta både när du renoverar själv och för de delar av arbetet du låter en hantverkare ta hand om.

     

    Ladda ner guiden

  3. Låt rätt folk göra de känsliga momenten

    Inom följande områden finns branschanslutna företag kopplade till våtrum. Här hittar du både certifierade företag och aktuella branschregler.

     

    Våtrumsintyg - beviset på att jobbet är bra gjort

    När du väljer att anlita certifierade företag, som är anslutna till en branschorganisation kan du känna dig trygg i att arbetet är rätt utfört. Du får även ett intyg som både är ett värdebevis den dag du säljer ditt boende och ger dig bra möjlighet att få ersättning om något händer.

    Renovera badrum själv – vad gäller egentligen?

    När det gäller elarbeten i badrum är det enkelt – här får man inte göra något på egen hand som hemmafixare utan ska vända sig till ett auktoriserat elföretag. Även för rördragningar och tätskikt rekommenderas starkt att anlita en behörig firma. I övrigt beror det på vilken kunskap man har. Att sätta kakel själv innebär mindre risk eftersom det ligger utanför tätskiktet. Det som gäller är att arbetet ska vara fackmässigt utfört.

  4. Glöm inte rören – ofta är det smart att byta

    Se upp så att du inte råkar bygga in rör och ledningar som närmar sig sin tekniska livslängd. Ofta sparar du pengar i det långa loppet när du passar på att byta när du ändå har allt öppet under renoveringen. Och det är inte kul att behöva riva upp badrummet för att ta hand om rostiga rör några år senare.

     

    Här gäller att vara lite på tårna eftersom det inte är säkert att hantverkaren ser om rören behöver bytas. Kolla upp hur gamla dina rör är, jämför med den uppskattade livslängden och gör din egen bedömning om det är läge att passa på att byta ut.

     

    Läs mer om teknisk livslängd på olika material här

  5. De vanligaste tabbarna – och hur du undviker dem

    Inbyggda rör med otäta kopplingar, fördelarskåp med anslutning i botten och dåligt ansluten golvbrunn. Där har du receptet på framtida trubbel i ditt badrum. Som tur är finns bra knep för att undvika problemen.

    Slipp problem nr 1 – rör med otäta skarvar

    Utanpåliggande rör i badrummet eller dolda vattenrör? Det lönar sig att ta en extra funderare kring hur du vill göra med rördragningen i ditt nya eller nygamla badrum. En populär lösning idag är inbyggda rör istället för att ha dem synliga utanpå väggen. Visst är det snyggt, men nackdelen är att det tar mycket längre tid att upptäcka ett läckage.

     

    Gör rätt genom att

    h inte bygga in nya kopplingar
    h inte bygga in en befintlig koppling som arbete utförts på
    g helst ta bort alla befintliga inbyggda kopplingar och dra ny ledning utan skarvar

    Slipp problem nr 2 – problematiska fördelarskåp

    Fördelarskåp är de skåp där rören kopplas ihop inne i väggen. Skåpen är vattentäta, men kan ibland bli otäta med tiden där rören går in i skåpet.

     

    Minska risken genom att

    h låta rören gå in ovanifrån eller från sidan istället för i botten på skåpet
    h lägga kopplingarna utanför tätskiktet istället för inne i väggen, till exempel gömt i kommoden under handfatet
    h läsa vårt test av fördelarskåp

    Slipp problem nr 3 – dåligt ansluten golvbrunn

    Allra känsligast är anslutningen till golvbrunnen och det är här vi ser de flesta skadorna. Om det är något område att vara extra noggrann med så är det att få till anslutningen vid golvbrunnen perfekt. Om golvbrunnen är äldre än 1990 – byt ut!

    Bonustips!

    Passa på att installera en vattenfelsbrytare med smarta sensorer. Hör med din hantverkare om vilka lösningar som finns.

”Vattenfelsbrytare tycker jag är en väldigt smart skadeförebyggande produkt. Den jag har hemma har larmat tre gånger och hjälpt mig upptäcka vattenläckage i tid." – Johan Apel, skadeförebyggare på Dalarnas Försäkringsbolag.

3 frågor till experten

Johan Apel är skadeförebyggare på Dalarnas Försäkringsbolag (Länsförsäkringar) och har lång erfarenhet av bland annat villabesiktningar.

Vad ska man tänka på innan man sätter igång med sin renovering?

– Jag tycker man ska börja med att tänka lite baklänges. Se ditt färdiga badrum framför dig: vad är det då du har på väggar och golv? Efter det kan du arbeta dig bakåt och titta på vilka krav och vilken konstruktion som behövs som grund.

– Tänk också på att förutsättningarna för en renovering är helt olika beroende på hur gammalt huset är. Eftersom dagens byggkrav ser helt annorlunda ut än när badrummet en gång byggdes så är det ofta en hel del anpassningar som behöver göras för att leva upp till dagens byggkrav.

Hur håller man i slantarna utan att vara dumsnål under en renovering?

– Vissa snålar in och sätter kartonggips istället för våtrumsskivor i badrummet. Gör inte det. Om det skulle bli en skada så blir den värre än den skulle blivit med rätt material.

– När det gäller tätskikt kan man däremot tjäna på att jämföra priser mellan olika fabrikat. I vårt senaste test av tätskikt visade det sig att kvaliteten inte nödvändigtvis var bättre på de dyrare materialen. Här är det desto viktigare att de monteras korrekt.

– Att passa på att byta ut gamla rör tycker jag är en smart investering. Även om det är en kostnad idag, är det en investering som spar pengar på sikt om man tänkt bo i huset en tid framöver.

Är det okej att renovera delar av badrummet?

– Generellt är svaret att det är en dålig idé eftersom det finns en risk att man skadar tätskiktet. Men om badrummet är relativt nytt och man vet vilket tätskikt som är bakom kan det gå. Förutsatt att man har kunskapen - eller anlitar en duktig hantverkare. Om det bara handlar om att man vill snygga till väggarna är det ofta bättre att sätta nya plattor ovanpå det gamla kaklet.

– Golvet ska du aldrig byta utan att göra om tätskiktet på både golv och vägg.

Du kanske också är nyfiken på

Renovera köket

Få koll på vad reglerna säger och hur du bygger bort risken för vattenskador. Så du kan renovera köket smart och säkert.

Till renovera kök

Pappa och dotter river kök

Anlita hantverkare

Ska du anlita hantverkare till renoveringen? Här är kraven du kan ställa och guide till behöriga firmor.

Till checklista hantverkare