Bältesstol eller bälteskudde

Barnets längd avgör när enbart bilbälte får användas.  Är barnet under 135 cm långt ska det sitta i någon form av skydd när de åker bil, bakåtvänt så länge som möjligt. Vid 4-5 års ålder har barnet vanligtvis vuxit ur bilbarnstolen. Då är det dags för bältesstol eller bälteskudde. 

Om man ska välja bältesstol eller bälteskudde beror främst på var säkerhetsbältet hamnar på barnet. Barnet behöver komma upp lite i höjd så att bilens diagonalbälte kommer nära halsen och löper mitt över bröstet. Bältet får inte hamna tvärs över magen.

Bältesstol

Om bältet hamnar för långt ut på axeln eller över magen är det bättre att välja en bältesstol i stället för bälteskudde. Bältesstolen har bältesjusterare vid sidan om ryggstödet. Dessutom har den sidostöd för huvudet. Somnar barnet sitter det ändå stadigt i upprätt ställning.

Bälteskudde

Barn bör sitta på bälteskudde till ca 10-12 års ålder eller tills det är 135 cm långt. Bälteskudden gör att barnet kommer upp i höjd och att diagonalbältet hamnar rätt över bröstet. Hur det hamnar beror även på vilken bil du har. Prova dig fram. Viktigast är att diagonalbältet kommer rätt och att midjebältet kommer ända ner mot låren/ljumskarna. Det ska aldrig sitta tvärs över magen.

Kör försiktigt med dina små!

Barn i bilen

Små barn ska åka bakåtvända i bilen så länge som möjligt. För de allra minsta är ett babyskydd rätt val. Från 9 månader upp till 4-5 års ålder är bilbarnstolen bästa val. 

Läs om babyskydd

Läs om bilbarnstol