Vad är ecodriving?

Ecodriving, eller miljövänlig körning, handlar om att minska bilens klimatpåverkan genom att anpassa din körteknik. På köpet får du lägre bränslekostnader. Win win!

Checklista – så kör du eko

 • Planera din körning - sakta in i tid före rödljus så du slipper stanna.
 • Kör på så hög växel som möjligt.
 • Se till att däcken har rekommenderat lufttryck.
 • Håll avstånd till bilen framför så du slipper ständiga inbromsningar.
 • Motorbromsa där det är möjligt.
 • Stäng av motorn när du står stilla i bilkö.
 • Åk inte runt med takbox eller tunga grejer i bagaget i onödan.

Tre viktiga knep i ecodriving

 1. Jämn gas och hög växel

  För att köra eko gäller det att växla upp tidigt. Se till att snabbt komma upp i den fart du vill ha och kör sedan mjukt, håll jämn gas och använd så hög växel som möjligt. Har du en automatväxlad bil gäller det att köra mjukt. Undvik farthållaren på ojämna och backiga vägar.

 2. Motorbromsa i nedförsbacke

  När du motorbromsar förbrukar bilen ingen energi. Har du en elbil eller hybridbil fylls det dessutom på med lite el. Är du en fena på motorbromsning kan du då och då behöva göra en snabb inbromsning för att motionera bromsarna.

 3. Planera din körning

  Att köra sicksack mellan filerna med återkommande accelerationer och inbromsningar är inte melodin inom ecodriving. Dessutom kan du förstås utsätta andra för fara med ett alltför ryckigt körsätt. Men kom ihåg att det alltid är trafiksituationen som avgör. Ibland krävs en snabb acceleration eller inbromsning. Safety first!

Smart att hoppa över växlar

Ett trick för att snabbare hitta ett lågt varvtal är att hoppa över växlar. Ett exempel: Kör på ettans växel i max två billängder och växla sedan upp. Gå direkt från tvåan till fyran eller från trean till femman. Bra för miljön och din ekonomi.

”Genom att förbättra sitt körsätt kan medelbilisten minska sin bränsleförbrukning med upp till 15 procent.”

– Gröna bilister

Fler sätt att banta bilens miljöpåverkan

Tvätta bilen miljövänligt

Tvätta bilen miljövänligt

Den som tvättar bilen på garageuppfarten eller gatan sprider olja, avfettningsmedel och tungmetaller ut i dagvattenbrunnar och naturen. Smutsvattnet passerar inget reningsverk. Vill du inte köra in bilen i snabbtvätten finns tvätta-själv-hallar. Välj någon som har både reningsverk och oljeavskiljare för att tvättningen ska vara skonsammare mot miljön.

Ha rätt däck och tryck

Dubbfria däck är skonsammare mot miljön än dubbade. Lufttrycket på däcken har också betydelse. Ju mer däcket ligger an mot vägbanan, desto fler partiklar slits bort och skapar luftföroreningar och hälsoproblem. Med dåligt pumpade däck går det dessutom åt mer bränsle och blir mer avgaser. Se till att ha rätt lufttryck i däcken, hellre lite för högt än för lågt.

Tänk grönt vid valet av bil

En mindre bil är bättre för miljön än en stor. Väljer du en miljöbil som går på el eller en hybridbil är det ännu bättre. Väljer du att ladda din elbil med miljömärkt el får du guldstjärna. Kör du en dieselbil idag, välj gärna miljömärkt diesel.

Dela bil med andra

En bilpool kan vara ett alternativ för dig som inte behöver använda bilen så ofta. Kolla gärna vilka möjligheter som finns där du bor.

Läs också

Så undviker du krock med vilt

De kommer från ingenstans och struntar i trafikreglerna. Så här kan du förbereda dig.

Undvik viltkrock

Få grepp om däck

Datum, dubbar, däckbyte och mönsterdjup. Få järnkoll med experternas tips.

Till däckguiden