Babyskydd 0-9 månader

Redan vid sin första bilresa från BB behöver din baby placeras i ett babyskydd. Det är anpassat efter babyns lilla kropp. Babyskyddet kan du använda tills barnet är cirka 9 månader. En bra riktlinje är när huvudet når ryggstödets övre kant, då är det dags att byta till bilbarnstol.

Vad ska du tänka på vid val av babyskydd?

  • Köp eller hyr babyskyddet innan babyn föds.
  • Välj en stol som är E-märkt, ofta med etiketten ECE.
  • Välj stol som är anpassad till i den bil du kör.
  • Fundera över om du behöver kunna flytta babyskyddet ofta eller om det vanligtvis sitter kvar på passagerarsidan.

Om du ska köpa begagnat

Var uppmärksam om du köper en begagnad stol. Leta efter datummärkning på stolen. Märkningen kan finnas instansad i plasten eller på en etikett. Normalt håller ett babyskydd i 5-7 år. Värme, solljus och kyla gör att materialet åldras efter hand och kan bli skört. En begagnad stol som varit utsatt för krock är direkt olämplig. Det kan finnas sprickor eller andra brister som inte syns för blotta ögat. Vill du vara säker, köp helst från någon du känner. Länsförsäkringar rekommenderar att du i första hand köper eller hyr en ny bilbarnstol.

Så här monterar du babyskyddet rätt

Om passagerarsidan har krockkudde (airbag) måste den stängas av. Om krockkudden löser ut kan det skada eller till och med döda barnet. Små barn ska åka bakåtvänt så länge som möjligt. Först efter 5 års ålder när nackmuskulaturen blivit starkare och barnet växt ur de bakåtvända stolarna är det dags att åka framlänges.

Ett tips är att sysselsätta barnet med något när du kör bilen. Exempelvis en leksak som den endast har när barnet åker bil. Viktigt att föraren kan koncentrerar sig på bilkörningen.

Efter babyskyddet

Barn växer fort. Vilken stol ska du använda när barnet är 4-5 år? När är barnet stort nog för bältesstol eller bälteskudde?

Läs om bilbarnstol

Läs om bältesstol och bälteskudde