Brandvarnaren – en billig livförsäkring

En brandvarnare larmar vid rök så att du och familjen hinner sätta er i säkerhet om det börjar brinna. Framförallt är det på natten brandvarnaren ska ge skydd, eftersom det är då de flesta bostadsbränder inträffar.

En bostad bör ha minst en brandvarnare. Har du flera våningsplan bör det finnas minst en på varje våning. Seriekopplade brandvarnare är lämpliga i villor med flera våningar. Då larmar alla oavsett var i huset branden börjat. Det är allra viktigast att placera en brandvarnare intill sovrummet.

Fem enkla råd om brandvarnare

  • Montera brandvarnaren i taket.
  • Placera den minst en halv meter från närmaste vägg.
  • Testa brandvarnaren regelbundet, helst varje månad.
  • Byt batteri varje år.
  • Köp brandvarnare som är godkända och uppfyller svensk standard SIS EN 14604.

Så vet du att brandvarnaren funkar

Lika viktigt som det är att ha en brandvarnare, är att byta batteri i den. Testa regelbundet att den fungerar genom att trycka på testknappen. Då ger brandvarnaren ifrån sig en signal som kvitto på att den fungerar. En bra rutin är att byta batteri varje år, gärna inför advent då risken för bränder ökar.

Om din brandvarnare piper utan anledning kan det bero på att batteriet behöver bytas eller att brandvarnaren är smutsig.

Fastna inte i valet av brandvarnare

Det finns både optiska och joniska brandvarnare. Idag är skillnaderna små mellan de två sorterna. Den optiska ses som ett miljövänligare alternativ. Viktigast av allt är är inte vilken typ du väljer utan att du har en – och att den fungerar.

Brandvarnarens dag 1 dec - så använder du den till något klokt

Rekommendationen är att testa din brandvarnare minst en gång om året. Varför inte göra det på Brandvarnarens dag den 1 december så blir det enkelt att komma ihåg? Ännu enklare blir det om du anmäler dig till den smarta sms-tjänsten från Samhällskydd och beredskap: Surfa in på sidan, lägg in ditt mobilnummer och få ett pling i luren när det är dags att testa!

Till sms-tjänsten

Rädda, varna, larma, släck

Varna och rädda dem som är i fara och lämna genast bostaden om branden är för stor för att du själv ska kunna göra något. Ring 112.