Spara till barn

En god start kan betyda många olika saker, men för många handlar det även om ett sparande till barnen inför vuxenlivet. Ju tidigare du börjar spara, desto längre tid har du på dig och tänk på att även små summor växer över tid. Här får du veta mer om på vilka sätt du kan spara.

Att kunna hjälpa sina barn med en bra ekonomisk start när de är redo att lämna hemmet är nog något som de flesta föräldrar önskar. Oavsett om det gäller att spara till ett eget trumset, en språkresa med kompisarna, ett körkort, en del av en insats i ett första boende - eller helt enkelt bara till en ekonomisk grund - så är det viktigt att ha ett sparande för detta. 

Hur mycket ska jag spara? 

Det är upp till dig att bestämma utifrån dina förutsättningar. Sätt en sparnivå som du långsiktigt har råd med. Fundera också över vilket målet är med sparandet. 

Över tid kan även mindre summor växa till ganska stora belopp. Det är inte nödvändigt att sikta på att ge barnet en stor summa pengar i framtiden, även ett mindre belopp kan räcka till exempelvis ett körkort eller för att slippa ta studielån under en tid.

Tre olika konton för sparande

Det finns olika sätt att spara till barnen. För det långsiktiga sparandet kan du välja investeringssparkonto (ISK) eller kapitalförsäkring. Ett buffertsparande som är tänkt att användas till oförutsedda utgifter för barnet, är det bra att spara på sparkonto.

För sparande som är tänkt till en buffert för oförutsedda utgifter i närtid för barnet, är det bäst att spara på sparkonto för att inte riskera att pengarna minskar i värde. Ha inte för mycket pengar i den kortsiktiga bufferten. Har du mer än fem års sparhorisont har det historiskt visat sig att fond-och aktiemarknaden har gett bättre avkastning.

Läs mer om Sparkonto

På ett investeringssparkonto kan du samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper. Du kan köpa, sälja och byta hur ofta du vill och slipper deklarera och beskatta enskilda vinster. Istället betalar du skatt på en schablonintäkt som räknas ut på ditt sparande varje år. Det görs automatiskt via deklarationen.

Du kan välja att spara i ditt eget eller barnens namn. Väljer du att spara i barnets namn får barnet hela kapitalet när det fyller 18 år. Vill du inte det kan du spara i ditt eget namn och ge pengarna till barnet när du tycker att det är moget för det. Det är enkelt att öppna ett ISK direkt i internetbanken och du kan enkelt följa och ändra dina placeringar.

När du sparar i eget namn är att pengarna juridiskt sett fortfarande är dina, eftersom de står i ditt namn. Om du vill vara säker på att pengarna går till barnet om du skulle avlida, behöver du skriva ett testamente där du anger att de sparade pengarna ska gå till barnet.

Läs mer om ISK

Inom en kapitalförsäkring kan du samla ditt sparande i fonder, aktier och andra typer av värdepapper. Du betalar en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde samt på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten, det sköts automatiskt via deklarationen. Det är enkelt att öppna en kapitalförsäkring direkt i internetbanken och du kan enkelt följa och ändra dina placeringar.

Till skillnad mot ett investeringssparkonto kan du genom att spara i en kapitalförsäkring styra mer över hur och när pengarna ska betalas ut. Pengarna kan stå i ditt namn med barnet som förmånstagare. Det innebär att barnet får pengarna om du skulle gå bort. Om du sparar i barnets namn får barnet tillgång till pengarna när det fyller 18 år.

Läs mer om Kapitalförsäkring

Gör det enkelt med våra sparmålsfonder

Sparmålsfonderna passar dig som inte vill behöva se över ditt barns sparande så ofta. Du behöver bara fundera på när sparandet ska börja användas och välja Sparmålsfonden som är anpassad till det, sedan sköter vi resten.

Läs mer om våra sparmålsfonder

Vår privatekonom ger tips om barnsparande

Vår privatekonom Emma Persson tipsar om vad du kan tänka på när du vill spara till ditt barn.

Läs tipsen

Börja spara

Är du redan bankkund hos oss kan du enkelt logga in på Mina sidor eller i vår mobilapp för att börja spara till ditt barn.

Bli bankkund

Vill du bli bankkund hos oss? Öppna ett konto och börja ditt barnsparande redan idag!

Öppna konto

Sparande i fonder och aktier innebär alltid en risk

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonder och aktier kan båda öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta beloppet.

Läs mer om riskerna

Vanliga frågor och svar