Illustration av båtar med båtförsäkring.
Illustration av båtar med båtförsäkring.

Båtförsäkring

Sveriges populäraste båtförsäkring - nu med marknadens mest omfattande skydd för din båt och alla ombord.

  • Båtassistans dygnet runt
  • Länsförsäkringar försäkrar flest båtar i Sverige
  • Lokal och nära kontakt med ditt varv

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Det här ingår i båtförsäkringen - läs mer och jämför

Innehåll

Om du som båtägare eller förare av båten orsakar skada på en person eller annan persons egendom och blir skadeståndsskyldig förhandlar vi med den som ställer kravet och betalar skadeståndet.

Ansvarsförsäkringen följer de beloppsbegränsningar som anges i Sjölagen.

Du får ersättning vid grundstötning, kollision, masthaveri eller om båten sjunker. Gäller även vid annan, utifrån kommande plötslig och oförutsedd skada när båten ligger i sjön.

Du får ersättning om båten skadas när den ligger på land eller vid sjösättning, upptagning, av- eller påmastning och vid transport.

Du får ersättning om båten skadas genom brand, blixtnedslag, kortslutning eller explosion.

Om båten utsätts för stöld, stöldförsök eller skadegörelse betalar vi ut ersättning. Vi hjälper även till med reparationer av skador som har uppstått i samband med stöldförsök.

Om du behöver bogsering eller transport av bränsle eller reservdelar. Den gäller också för skäliga kostnader upp till totalt 10 000 kronor för hemresa eller logi, samt transport av båten till reparatör om den har blivit obrukbar.

Du får ersättning för advokat- och rättegångskostnader vid tvister som kan uppstå vid till exempel köp och försäljning av båten. Försäkringen ersätter upp till 340 000 kronor, varav högst 40 000 kronor för utrednings- och vittneskostnader.

För personer som skadas vid olycksfall som uppkommit vid aktivitet med eller vid användande av den försäkrade fritidsbåten betalar vi ut ersättning.

Ersätter plötsliga och oförutsedda skador på båtmotorer som är upp till hela 15 år, räknat från motorns årsmodell. För vattenskoter gäller upp till 10 år.

Motorer yngre än två år ersätts vanligtvis med likvärdig egendom utan värdeminskning.

Vid plötslig och oförutsedd skada på båttillbehör, elektronisk och maskinell utrusning som är högst tio år. Försäkringen gäller också för sanering av tank vid feltankning samt borttappade eller skadade nycklar.

Om du råkar ut för en ersättningsbar skada som gör båten obrukbar under perioden 1 maj – 31 augusti kan du få avbrottsersättning med 500 kronor per dag, räknat från den sjätte dagen. Ersättning lämnas upp till max 10 000 kronor.

Familj på en liten båt.

Försäkra din båt

Motorbåt, segelbåt, vattenskoter eller jolle? Välj en trygg båtförsäkring som tål att jämföras. Genom att förebygga skada kan du få upp till 40 procent rabatt.

Vi vill att du ska kunna njuta av livet på sjön och känna dig trygg med att vi finns här om olyckan är framme och du till exempel går på grund, behöver bogseringshjälp eller om båtmotorn blir stulen. Självklart gäller försäkringen för båten året runt, även när den inte används, och för alla personer ombord.

Sedan april 2023 erbjuder vi en ny, utökad båtförsäkring som täcker allt som vår största båtförsäkring, MAX, gjorde tidigare, så att du ska slippa hålla koll på diverse tilläggsförsäkringar. Den nya helförsäkringen innehåller ännu mer generösa villkor för bland annat avbrottsförsäkringen och maskinskada, då vi nu ersätter plötsliga skador för båtmotorer upp till hela 15 år. 

Få upp till 40 procent rabatt

Har du förarintyg eller annan nautisk kompetens ger vi dig 10 procent rabatt på din båtförsäkring. Gör du dessutom följande åtgärder kan du få ytterligare upp till 30 procent rabatt:

  • Montera spårsändare för att undvika stöld
  • Förvara utombordsmotorn inlåst under vintern
  • Lås fast båten i hemmabryggan
  • Märk utombordsmotorn eller vattenskotern med mikropunkter
  • Montera stötdämpande kölskydd för segelbåt

Se pris och teckna försäkring

Tilläggsförsäkringar

Båtförsäkringen täcker det mesta, men i speciella fall kan du behöva en tilläggsförsäkring. Exempelvis om du planerar att:

  • hyra ut båten eller låna ut den mot ersättning
  • vara med båten i andra geografiska områden än där försäkringen gäller

Kontakta oss ifall du önskar teckna tilläggsförsäkring

Tar du båten på en båttrailer?

Glöm inte att teckna en försäkring om du har en registrerad båttrailer. Med vår släpvagsnförsäkring är din trailer skyddad både under färd och när den står parkerad.

Teckna släpvagnsförsäkring

Familj på liten båt i skärgården.

Tips för ett säkert båtliv

Med de här tipsen vill vi ge alla på sjön kunskap och koll för att kunna koppla av och njuta av en trygg båtsäsong.

Till båtguiden

Tänk på att...

Försäkra din båt samma dag som du köper den. Annars riskerar du att stå utan skydd om olyckan är framme.

Anmäl båtskada

Behöver du anmäla en båtskada? Gör en digital skadeanmälan enkelt online. Vi kontaktar dig om någon uppgift saknas. 

Frågor och svar om båtförsäkring