Konstsamlingen

– ett kulturarv tillgängligt för alla

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Om konstsamlingen

Vår konstsamling är din konstsamling

En fräck konstkupp ledde till att LF Norrbotten hade en norrbottnisk konstskatt i sin källare. Där hade ingen glädje av den. Därför bestämde ledningen sig för att hänga upp konsten på väggarna i sitt kontor i Luleå. Då föddes idén om att fortsätta samla på samtida norrbottnisk konst och bygga upp en konstsamling tillgänglig inte bara för besökande kunder, utan för alla som vill komma förbi och titta.

Idag rymmer samlingen över hundratrettio verk signerade norrbottniska konstnärer. Det är ett kulturarv tillgängligt för alla. Närapå varje dag kommer besökare för att gå runt i lokalerna och titta på konsten. Utrustade med passerkort strövar de omkring bland kontorsmodulerna och kikar försiktigt över axlarna på personalen.

Vi börjar få ont om väggar. Men sluta samla tänker vi inte göra. Det här är bara början. Om trettio år kan dina barn går runt här och studera en lång norrbottnisk konsthistoria.

Mer om konstsamlingen

Läs om hur det hela började 

Konstboken

Reportage i Sveriges Radio

Konstnär Anna Toresdotter, född i Luleå 1956. Konstverket heter "A lot of dreadful things happens in life, and some of it is real".


Axplock från samlingen

I samspråk vid konstverk

Konstverk "Trösterska"

Kjell Lindfors, vår vd, i samspråk med konstnären Brita Weglin. Ständigt upptagen med sitt skapande hittar Brita hon hela tiden nya vägar för att uttrycka sig. 

Utslagen tulpan

Konstverk "Red"

Galleristen Helen Lindberg framför Peter Åbergs konstverk "Red". Hans motivval andas ofta sensualism, som här en närgången bild av en utslagen tulpan i rött mot en mörkgrå bakgrund.

Skulpturer i olika material

Konstverk "Skrinnare", "Gravid", "Boxare"

Skulptören Hans Isaksson jobbar i många olika material, men helst i trä och stengodslera. Här gäller det att gå nära och titta innan man säkert vet vilket material han valt.

En bild som lever

Konstverk "Fugue"

Konstverket Fugue av konstnären Lynn Gustafsson uttrycker de associationer i färg och form som upplevelserna av naturen väcker inom henne.