Konstsamlingen

– ett kulturarv tillgängligt för alla

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser. Välj ditt bolag för att hamna rätt.

Om konstsamlingen

Vår konstsamling är din konstsamling

En fräck konstkupp ledde till att LF Norrbotten hade en norrbottnisk konstskatt i sin källare. Där hade ingen glädje av den. Därför bestämde ledningen sig för att hänga upp konsten på väggarna i sitt kontor i Luleå. Då föddes idén om att fortsätta samla på samtida norrbottnisk konst och bygga upp en konstsamling tillgänglig inte bara för besökande kunder, utan för alla som vill komma förbi och titta.

Idag rymmer samlingen över hundratrettio verk signerade norrbottniska konstnärer. Det är ett kulturarv tillgängligt för alla. Närapå varje dag kommer besökare för att gå runt i lokalerna och titta på konsten. Utrustade med passerkort strövar de omkring bland kontorsmodulerna och kikar försiktigt över axlarna på personalen.

Vi börjar få ont om väggar. Men sluta samla tänker vi inte göra. Det här är bara början. Om trettio år kan dina barn går runt här och studera en lång norrbottnisk konsthistoria.

Läs om hur det hela började 

Konstboken

Reportage i P4 Norrbotten

Konstnär Anna Toresdotter, född i Luleå 1956. Konstverket heter "A lot of dreadful things happens in life, and some of it is real".