Vattenskador

Ligg steget före

Varje år inträffar tusentals skador i svenska hem. Många av dem hade kunnat undvikas med enkla förebyggande åtgärder. Du kan undvika skador och bekymmer genom att följa våra råd och tips.

Webbshop - säkerhetsprodukter

I vår webbshop kan du köpa bra produkter som ökar säkerheten i ditt hem.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Undvik vattenskador

Vattenskador är den vanligaste typen av skada i våra bostäder. Varje år inträffar över 100 000 vattenskador i Sverige. De är inte bara dyra att åtgärda för den som som drabbas utan krånglar också till vardagen. Det kan ta månader att åtgärda en vattenskada innan reparationerna ens kan börja.

Med bättre kunskap om nybyggnation, renovering och underhåll av kök, badrum och andra våtrum kan du minimera risken att drabbas. Ibland kan det räcka med enkla åtgärder för att undvika skada. Här har vi samlat råd för kök, badrum och andra våtrum för att du ska slippa vattenläckage i din bostad.


Våra bästa tips

Vattenfelsbrytaren stänger av

Med en vattenfelsbrytare stängs vattnet till hela huset av både vid större och mindre läckage. Alla som råkar ut för vattenskador önskar att de haft en.

Vattenlarm avslöjar smygläckage

Vattenlarmet fungerar ungefär som en brandvarnare, men reagerar på vatten istället. Den visar snabbt små läckage och varnar om något läcker.

Undvik fuktskada i badrummet

Ett nytt badrum är en klok investering för att undvika vattenskador. Men det finns också en hel del du kan hålla koll på och förbättra i det badrum du redan har.

Kolla kyl och diskmaskin

En vanlig vattenskada i köket sker när en koppling stått och droppat under lång tid utan att du märkt något. Så här kan du göra för att inte bli överraskad.

Råd när tvättstugan ska renoveras

Klarar din tvättstuga utströmmande vatten från en läckande tvättmaskin, värmepump eller varmvattenberedare? Säkra ditt våtrum.

Tätskiktet - våtrummets viktiga

I våtutrymmen behövs ett bra tätskikt som står emot vatten och fukt i golv och väggar. Det sitter bakom kakel och klinker. Vi listar olika typer.

Frusna vattenledningar

Sönderfrysta vattenledningar och installationer går att undvika. Fritidshus som inte är fullt uppvärmda är särskilt utsatta.

Hussvamp och mögel

Bästa sättet att slippa hussvamp, svartmögel och andra svampangrepp är att se om sitt hus och vara uppmärksam på tecken på angrepp.

Läckande fördelarskåp

Med en marknad som kräver att rören i våra hus inte ska synas är det numera vanligt att bygga in allt i väggarna och då använder man ofta ett fördelarskåp för att samla alla rörkopplingar.

Tänk på detta när du ska renovera ditt badrum

Idag vet vi att fel och brister som orsakar läckageskador i många fall uppstår redan när arbetet utförs. Detta på grund av att arbetet inte har utförts på ett fackmannamässigt sätt.

Vattenskadecentrum

Vattenskadecentrum är ett samarbete mellan försäkringsbolag och branschorganisationer för att sprida kunskap om orsakerna till vattenskador och hur de kan förebyggas. Där kan du läsa om vilka skador som är allra vanligast i olika utrymmen i hemmet.

Vattenskadecentrum