Ta hand om dig vid värmeböljor

I ett varmare klimat ökar risken för värmeböljor även här i Sverige. Det är viktigt att ta hand om dig själv, barn och djur när det är väldigt varmt, för att undvika att någon blir sjuk.

Ta hand om dig vid värmeböljor

Checklista: Skydda dig vid värmebölja

Vid en värmebölja är det viktigt att lyssna på kroppen. Några tips på hur du kan ta hand om dig och andra vid extremt varmt väder:

  • Håll dig i skuggan så mycket som möjligt.
  • Ta det lugnt, ansträng dig inte och vila gärna mitt på dagen när det är som varmast.
  • Drick vatten och ät gärna grönsaker och frukt eftersom det innehåller mycket vatten.
  • Ta en kall dusch eller ett bad för att hålla dig sval, en blöt handduk kring nacken eller huvudet är också ett alternativ.
  • Vädra din bostad på natten när det är svalare.
  • Stäng och täck för fönster på dagen så att solen inte värmer upp bostaden.

Har du vätskebrist?

När det är väldigt varmt ute och du samtidigt anstränger sig hårt kan du bli uttorkad. Då kan du känna dig yr och trött, få huvudvärk och känna dig torr i munnen. Drick vatten och ta det lugnt i skuggan om du tror att du kan vara uttorkad.

Läs mer om uttorkning hos 1177

Värmeslag kan kräva vård

Om du har ansträngt dig väldigt hårt och det är varmt och fuktigt ute kan du riskera att få värmeslag. Det främsta symptomet på värmeslag är att kroppstemperaturen är över 40 grader. Andra symptom är till exempel huvudvärk, yrsel, illamående och snabb puls. Om du tror att du kan ha fått värmeslag ska du snabbt in i skuggan och kyla ner dig med en blöt handduk. Du kan behöva mer vård, så ring 112 eller kontakta sjukvårdsupplysningen på 1177.

Läs mer om värmeslag hos 1177

Få koll på din hälsa

Med vår sjukvårdsförsäkring kan du få koll på din hälsa genom att göra ett hälsotest. Du får snabbt koll på ditt hälsoläge och får direkt skriftlig feedback i form av tips och råd.

Sjukvårdsförsäkring