Av: Länsförsäkringar Halland

Är elscootern försäkrad?

Elscooter har blivit ett populärt fordon att ta sig runt med, men för den som äger en egen kan det bli struligt om man råkar ut för stöld, vandalisering eller om den skulle skadas. - Om elscootern klassas som cykel omfattas den av hemförsäkringen med de regler som gäller för cyklar, säger Helena Boström, produktchef på Länsförsäkringar Halland.

Helena Boström, produktchef på Länsförsäkringar Halland, berättar om vad som gäller med elscootrar och försäkringar.

Elscootrar som inte uppfyller kraven för att klassificeras som cykel går under begreppet ”oklassificerade fordon”. Då täcks det inte av hemförsäkringen.

Det är motorns effekt och fordonets maxhastighet som avgör om elscootern klassas som cykel eller inte. För att den ska klassas som cykel får motorns maxeffekt inte överstiga 250W och maxhastigheten måste vara 20 km/h eller under.

- Det är ungefär lika lätt att få tag på elscootrar som uppfyller kraven, som elscootrar som inte gör det. Däför måste man själv veta vad man köper och kör på, säger Helena Boström.
 

Godkänt lås ett måste

För att få ersättning om elscootern blir stulen krävs det att elscootern är klassad som cykel och att den har varit låst med ett godkänt lås, certifierat av Stöldskyddsföreningen. Att låsa en elscooter har dock sina utmaningar.

- Flera av de ledande aktörerna har inte elscootrar med inbyggda lösningar för att låsa och det finns sällan ett riktigt bra sätt att säkerställa att den sitter riktigt fast. Vi rekommenderar att man försöker ta med sig elscootern i alla lägen, säger Helena Boström.
 

Här är de viktigaste trafikreglerna när din elscooter räknas som cykel:

  • Barn under 15 år ska alltid ha hjälm.
  • Elsparkcykeln ska ha bromsar och en ringklocka.
  • Du får inte skjutsa någon på en elsparkcykel.
  • Du får köra på cykelvägar och i vissa fall bilvägar.
  • Elsparkcykeln ska ha fram- och baklyse samt reflexer, om du kör i mörker.

Ta hänsyn till andra trafikanter, både när du kör och när du parkerar din elsparkcykel. Anpassa hastigheten efter vägen, kör till exempel i gångfart om du måste ta dig fram på en gångväg. I Sverige finns ingen åldersgräns, men elsparkcykeln kan vara svår för yngre barn att hantera.

Se alla nyheter