Bolån

Fyll i dina uppgifter och ansök direkt om bostadslån, lånelöfte eller räkna på att flytta dina bolån till oss.

Få en individuell ränta
Vi är kundägda, vi lyssnar
Bolåneskydd kostnadsfritt i tre månader
kr

Se våra aktuella bolåneräntor

Se våra aktuella bolåneräntor

Läs mer och jämför våra aktuella list- och snitträntor här. Se våra räntor

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Vad vill du göra?

Skaffa lånelöfte

Ta första steget mot ditt nya boende! Med ett lånelöfte vet du vad du har att röra dig med när du går in i en budgivning.

Skaffa lånelöfte

Utöka ditt bolån

Planerar du att renovera eller bygga ut hemma? Vi hjälper dig gärna att se över vilka möjligheter du har att utöka ditt bostadslån.

Utöka bolån

Flytta bolån

Ofta har du chans till lägre ränta om du byter bank. Gör en ansökan för att se vad vi kan erbjuda dig. Ingenting är bindande.

Flytta bolån

Dags för bolån? Så här funkar det

Bolån kan du ansöka om när du ska köpa lägenhet, radhus, villa eller fritidshus. Du betalar minst 15 procent i kontantinsats och kan låna upp till 85 procent av bostadens pris. Du kan välja att dela upp lånet i mindre delar med olika bindningstid och ränta för en tryggare ekonomi.

Så här går det till

 1. Räkna hur mycket du kan låna

  I vår bolånekalkyl kan du testa dig fram och räkna ut hur mycket du kan låna för att veta hur mycket din bostad får kosta. Prova med olika kontantinsatser och räntor för att se hur månadskostnaden förändras.

   

  Du betalar minst 15 procent i kontantinsats och kan låna upp till 85 procent av bostadens pris.

  Tänk på att det finns amorteringskrav som avgör hur mycket du behöver betala av på ditt bolån.

  Räkna ut hur mycket du kan låna

 2. Ansök om lånelöfte

  När du börjar gå på visningar för att köpa en bostad ska du ansöka om ett lånelöfte. Då vet du vad du har att röra dig med om du går in i en budgivning. De flesta mäklare kräver att du har ett lånelöfte innan du börjar buda på en bostad, vare sig det är ett hus, en lägenhet eller en sommarstuga. Det är gratis att ansöka om ett lånelöfte och det gäller i tre månader om inget förändrats sen du ansökte.

   

  För att få ett bolån bedöms hushållets möjlighet att kunna betala tillbaka lånet. När du ansöker om lånelöfte tar vi därför bland annat upplysningar hos UC och gör en bedömning av värdet på bostaden.

 3. Ansök om bostadslån

  När du har vunnit budgivningen och har ett lånelöfte från oss är du välkommen att höra av dig direkt till din personliga kontakt eller lokala bankkontor så hjälper vi dig vidare med bolånet. Tänk på att vi behöver godkänna fastigheten innan du skriver på några papper.

   

  Om du inte har lånelöftet hos oss kan du ansöka om bolån digitalt. 

   

  När du skrivit kontraktet med mäklaren betalar du direkt en handpenning på 10 procent av bostadspriset. Skulle du inte ha pengarna själv kan du ansöka om ett handpenningslån.

   

  Har du hittat din drömbostad innan du sålt din gamla bostad kan du ansöka om ett överbryggningslån. När du får ett bolån pantsätter du bostaden till banken som säkerhet. Läs mer om pantbrev, lagfart och andra kostnader som kan tillkomma när du tar ett bolån.

Vad får jag för ränta?

Räntan är kostnaden för att låna pengar. Den ränta du blir erbjuden är individuell och beror på flera faktorer, exempelvis marknadsläget och våra kostnader för bolåneverksamheten. I bedömningen tittar vi även på hela din ekonomi, hur hög belåningsgraden är och vilka övriga affärer du har hos oss.

Se våra aktuella list- och snitträntor här

Amortering & amorteringskrav

Att betala av på bolånet är ett bra sparande. Dina räntekostnader minskar samtidigt som du skapar utrymme för att kunna låna till exempel när det är dags att renovera. En tumregel är att amortera av lån utan säkerhet i första hand.

Läs mer om amortering

Bra att tänka på vid köp av bostad

 • Skaffa en hemförsäkring som gäller redan från tillträdesdagen för att vara skyddad om olyckan skulle vara framme.
 • Komplettera även med en Bo kvar-försäkring så får du ekonomisk trygghet för dig och familjen vid ofrivillig arbetslöshet, sjukskrivning eller dödsfall.
 • Börja spara regelbundet direkt till en buffert för oförutsedda händelser eller om du ska renovera senare.
 • Se vad din bostad är värd med Värdekollen. Du kan följa värdeutvecklingen snabbt, smidigt och kostnadsfritt direkt i mobilen.

Frågor och svar om bolån

Du kan låna upp till 85 % av bostadens värde. Resterande 15 % behöver du lägga i kontantinsats. Du har möjlighet att låna upp till 4,5 gånger din årsinkomst. Om ni är flera i hushållet som ska ha lånet tillsammans räknas er bruttoinkomst ihop.

Det är flera faktorer som avgör vad kostnaden för ditt bolån blir, exempelvis hur stort lån du har, räntan och hur hög belåningsgraden är. Månadskostnaden för ett bolån består av ränta, amortering och eventuella övriga avgifter.

Använd gärna vår bolånekalkyl för att räkna på din boendekostnad

När du ansöker om bolån hos oss gör vi en helhetsbedömning av hushållets ekonomi. Räntan du får är individuell och baseras på faktorer som exempelvis hur stort bolån du har, värdet på din bostad och ditt övriga engagemang hos oss.

Här kan du läsa mer om våra bolåneräntor.

Viktig information om ditt bolån

Du som redan har lån hos oss kan läsa vad som gäller för ditt lån i skuldebrevet och villkorsbilagan samt i de allmänna villkor som du fått.

På Mina sidor och i mobilappen hittar du även dina aktuella ränte- och amorteringsvillkor. Där kan du också räntebinda lån med tre månaders bindningstid och/eller förlänga dina lån när det är dags. Det enda du behöver är ett BankID.

Vi erbjuder bolån i svenska kronor (SEK). Om du får din lön i en annan valuta behöver du vara medveten om att det kan innebära en valutarisk för dig.

Kreditgivare och kreditförmedlare

Länsförsäkringar Hypotek AB är kreditgivare för bolån upp till 75 % av marknadsvärdet.

Kredittid och amorteringstid på ditt bolån

Alla bolån har en kredittid och en amorteringstid. Kredittiden är fast på 30 år och amorteringstiden räknas fram utifrån hur mycket du amorterar på bolånet.
Om amorteringstiden är längre än kredittiden, behöver du betala det som är kvar av skulden på lånets slutförfallodag eller ansöka om ett nytt bolån.