Hur fungerar pensionen?

Man kan säga att pensionen består av tre delar. Den allmänna pensionen som staten betalar ut, tjänstepensionen som betalas in av din arbetsgivare och ett eget sparande.

Pappa och morfar håller i barnbarn, foto.

Allmän pension - pension från staten

Illustration av pensionens olika delar med fokus på allmän pension.

Den allmänna pensionen är inkomstgrundad, det vill säga att alla inkomster du betalar skatt för bygger den allmänna pensionen. Det gäller även exempelvis föräldrapenning och arbetslöshetsersättning. Varje år skickar pensionsmyndigheten ut det orange kuvert där du kan se hur mycket du har samlat i ihop i allmän pension hittills.

Den allmänna pensionen består av två delar:

  1. Inkomstpension
  2. Premiepension.

Premiepensionen kan du själv välja att placera i fonder. Gör du inget val placeras den i fonden AP7 Såfa.

Premiepensionsval hos Pensionsmyndigheten

Tjänstepension - hur fungerar det?

Illustration av pensionens olika delar med fokus på tjänstepension.

Tjänstepension betalas in av arbetsgivaren och är en viktig del av din framtida pension. Fråga din arbetsgivare om du är osäker på om du har tjänstepension.

Har arbetsgivaren kollektivavtal så kallas tjänstepensionen ibland för avtalspension. Om arbetsgivaren inte är ansluten till ett kollektivavtal finns andra lösningar för tjänstepension. 

Tjänstepensionen kan utgöra upp till 50 procent av din framtida pension och därför är det viktigt att du har koll på hur pengarna är placerade. Du kan oftast själv göra val för hur din tjänstepension placeras.

Du kan ha flera tjänstepensioner

Har du haft flera arbetsgivare så är det högst troligt att du har flera tjänstepensioner. Lättaste sättet att kolla upp vilka du har är att logga in på minPension.

Tjänstepension för företagare

Är du egen företagare måste du själv se till ditt sparande. Ett bra riktmärke är att spara fem procent av din lön. 

Tjänstepension för företagare

Eget sparande till pensionen

Illustration av pensionens olika delar med fokus på det pensionssparandet.

För att få den levnadsstandard du vill ha när du går i pension är det viktigt att komplettera med ett eget pensionssparande. Det finns två vanliga sätt att spara till din pension. Antingen så kan du att spara i ett ISK eller i en Kapitalförsäkring

Hur fungerar ett investeringssparkonto?

Har du ett ISK så sparar du i i fonder, aktier eller värdepapper. Du kan månadsspara eller göra engångsinsättningar och du kan flytta dina pengar mellan olika sparformer i ditt ISK utan att det får några skattekonsekvenser. Det är kostnadsfritt att ta ut pengar och du behöver inte deklarera intäkterna.

Om du redan är kund hos oss kan du öppna ett ISK-konto direkt när du loggat in på Mina sidor.

Bli bankkund

Hjälp att välja fonder

Med hjälp av vårat verktyg får du hjälp att hitta ett förslag på en fondportfölj. Ett medvetet val kan vara avgörande för att dina pengar ska växa och att du ska få den pension du vill ha. 

Hjälp att välja fonder

Hur funkar en kapitalförsäkring?

Ett långsiktigt sparande i en kapitalförsäkring är förmånligt eftersom du inte behöver betala kapitalvinstskatt på vinster. Du betalar istället en årlig avkastningsskatt på försäkringens värde och på gjorda inbetalningar. Det innebär att du inte behöver deklarera varken uttag eller fondbyten.

Mer om kapitalförsäkring

Lönar det sig att löneväxla?

Löneväxling innebär att du avsätter en summa av din bruttolön som arbetsgivaren betalar till din pension istället. För att det ska löna sig att löneväxla borde du ha minst 49 967 kronor i månadslön, brutto efter summan för löneväxlingen räknats bort (2023).

Påverka din pension

  • Det viktigaste du kan göra för din pension är att jobba och betala skatt.
  • Se till att du har en tjänstepension, fråga din arbetsgivare om du har tjänstepension.
  • Komplettera med ett eget sparande. Starta ett ISK-konto eller en kapitalförsäkring för att få en bättre pension.

Gör en pensionsprognos för att få koll på hur din pension ser ut.

minPension.se