HKR Invest var de första som trodde på oss

Vad gör man när man har en riktigt bra företagsidé men inget kapital?Innovatörerna bakom fastighetsappen Wimma sökte pengar hos HKR Invest, Högskolan i Kristianstads investeringsbolag.

Foto på  Clara Markstedt och André Lindström, innovatörerna bakom fastighetsappen Wimma.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Under sitt sista år på Högskolan i Kristianstad utvecklade dataingenjörerna Clara Markstedt och André Lindström en applikation för fastighetsbranschen. Wimma är en kommunikationskanal mellan fastighetsförvaltare, vaktmästare, hyresgäster och externa aktörer som hantverkare.

– Genom Wimma har alla tillgång till samma plattform där förvaltning och kommunikation förenklas, säger Clara. Där kan till exempel hyresgäster göra felanmälan och få respons, samtidigt som information automatiskt loggas. Appen innehåller även en statistikfunktion som ger fastighetsbolagen möjlighet att arbeta mer proaktivt.

Fick tips om HKR Invest

Clara, som är professionell fotbollsspelare och har spelat från Piteå i norr till Vittsjö i söder, har stor erfarenhet av hyresrättsboende. André har arbetat i sex år som fastighetsförvaltare. I utvecklandet av appen slog de ihop sina respektive erfarenheter samtidigt som de intervjuat aktörer i branschen. I maj 2021 startade de företaget ALCM Technology AB. De sökte och fick Krinovas Innovations- och utvecklingsstöd och även hjälp av affärsutvecklare.

– Av dem fick vi tips om att HKR Invest ville investera i startupbolag, säger Clara.

Prioriterar innovationsdrivna företag

Högskolan Kristianstad Holding Invest AB prioriterar innovationsdrivna bolag med affärsidéer, produkter och tjänster inom högskolans profilområden och även livsmedel, miljö, vatten, hälsa, utbildning, IT och handel i nordöstra Skåne. Investeringarna sker via aktier, konvertibler, lån med mera.

Efter ett flertal möten fick startupen ALCM ett erbjudande:

– HKR Invest ville vara med! De var de första som trodde på oss och det betydde jättemycket. De köpte aktier i bolaget, helt enkelt, och det gjorde att vi kunde komma i gång med företaget.

I dag har ALCM även fem andra externa investerare.

– Det gör att vi kan gå vidare med vår satsning. Det är viktigt med investerare som stöttar och tror på en.

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bidrar ekonomiskt till HKR Invest

Wimma väntas lanseras vid årsskiftet 2022/2023. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bidrar ekonomiskt till HKR Invest och Per Vallbo, skadechef, är en av styrelseledamöterna:

– Vi vill stötta både företagande och nyföretagande i regionen och därför bidrar vi till startupbolag som är i behov av tidigt kapital. Detta sker via HKR Invest, säger Per.

– Vi ser att ALCM har en jättefin IT-lösning och det är ett exempel på innovationsförmåga som HKR Invest vill stötta. För oss handlar det om att bidra till tillväxt i vår del av Skåne.

HKR invest investerar och medverkar till att utveckla projekt och innovationsdrivna bolag med affärsidéer, produkter och tjänster inom Högskolan Kristianstads profilområden eller andra utpekade fokusområden i nordöstra Skåne. Målsättningen är att bidra till en positiv utveckling i de startande företagen genom ett engagerat delägarskap.

Läs mer om HKR Invest

Helhetserbjudande till dig som företagare i vår del av Skåne

Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad är ditt kundägda bank- och försäkringsbolag. Vi finns nära dig och följer ditt företag genom åren. Hos oss får du svar på dina bank- och försäkringsfrågor genom en personlig bankkontakt.

Vi vill ge dig trygghet så du kan fokusera på ditt företagande.

Läs mer om våra försäkringar och banktjänster

Kontakta oss