Predators satsar mot Superserien

Stora, små, explosiva eller uthålligare spelare, hos Kristianstad Predators finns en plats för alla egenskaper. – Vår filosofi är att alla ska kunna träna hos oss, säger Tyson Guillen, grundare och tränare.

Foto på Predators träning i amerikansk fotboll.
Foto: Sven Persson/swelo.se

Centern snappar upp bollen och passar till quarterbacken. Quarterbacken lämnar över bollen till en runningback som sätter av i våldsam fart mot mållinjen, men blir tacklad av motståndaren och tappar bollen. Det är en fumble och nu måste hemmalaget försöka fånga upp bollen innan den blir motståndarlagets.

Det är många nya ord och positioner att lära sig för någon som inte är insatt i amerikansk fotboll.

– Spelet är lite som schack, med olika tekniker och taktiker man ska lära sig. Och innehåller även kondition och styrka, säger Karin Blomdahl, klubbordförande sedan fyra år tillbaka. Vid sin sida har hon Tyson, tränare för Kristianstad Predators.

Siktar på Superserien

Klubben har 194 medlemmar och ungdomsverksamhet från nio års ålder och upp till och med seniornivå. Laget har spelat i Superserien, den högsta serien i Sverige, men spelar nu i division 1 på grund av ekonomiska skäl.

– Vår filosofi är att skola egna spelare att spela på den högsta nivån, för vi vill kunna bygga egna spelare från grunden. Vi gör nu ett strukturellt arbete för att förbättra förutsättningarna för våra spelare, och målet är att vi ska spela i Superserien igen 2025, säger Tyson.

”Trygghetsvandring fin bonus”

En av vägarna till Superserien går via sponsringsavtal. Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad sponsrar Kristianstad Predators, bland annat genom trygghetsvandringar kvälls- och nattetid i Kristianstad där föreningen får tillskott för varje vandring de deltar i.

– Vi arbetar aktivt för att bli fler spelare och skapa ett större och mer attraktivt nätverk så att våra samarbetspartners ska få ut mycket av ett samarbete med Kristianstad Predators. Vi vill inte bara ta emot sponsring utan även ge våra sponsorer ett mervärde på samma sätt som Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad får med trygghetsvandringarna. Och vandringarna ger en jättefin extra bonus till de olika lagen i klubben, säger Tyson och Karin instämmer:

– Vi är jättetacksamma för sponsringen. Vi har varit väldigt aktiva med trygghetsvandringarna, det är bra att vi syns på stan och att vi kan bidra till trygghet i vårt närområde. Dessutom kan våra spelare prata lite sport med dem vi möter på stan, det är ju också bra.

Vill din förening också trygghetsvandra?

Läs mer om våra trygghetsvandringar och kontakta oss

Du läste precis en kortversion av en artikel från vår tidning Trygga Tillsammans nr 1 2023.

Här kan du läsa hela artikeln och tidningen digitalt