Av: Björn Solfors

Spara. Och sov gott.

Vad gör du när kylskåpet går sönder? Med ett eget sparande undviker du risken att fastna i dyra snabblån och utdragna avbetalningsplaner. Som bonus sover du gott om natten.

Foto: Sven Persson/Swelo.se


– Undersökningar visar att många människor, i synnerhet yngre kvinnor, har ett sparande som är alldeles för lågt. Det vill vi vara med och ändra på, säger Niklas Larsson, vd för Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.

Varför är ett eget sparande viktigt?

– I grunden handlar det om att stärka människors förmåga att styra över sina liv. Ett eget sparande ökar motståndskraften mot skuldfällor, eller mot att tvingas stanna i en relation av ekonomiska skäl, till exempel.

– Samhället "hjälper" oss att korttidsfinansiera allt vi ska göra med snabba lån, och genom att erbjuda olika typer av abonnemang. Det driver en månadskostnad som till slut kan bli övermäktig. Fler och fler är i dag skuldsatta hos Kronofogden.

Så vad är lösningen?

– Det händer oförutsedda saker i livet: kylskåpet går sönder eller värmepannan ska lagas. Att åtminstone ha en månadslön sparat ger en grundläggande trygghet. Man behåller rådigheten över sitt liv, och får det handlingsutrymme man behöver för att må bra och sova gott om natten.

Men om man anser att man inte har råd att spara?

– Då behöver man kanske se över sina månadskostnader, sina abonnemang, sin konsumtion och faktiskt prioritera annorlunda. Sannolikt finns det något att göra. Se framåt. Det är aldrig försent att börja spara.

Hur kan Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad bidra till ett ökat sparande?

– Vi genomför en studie tillsammans med fakulteten för ekonomi på Högskolan Kristianstad, för att få en bättre förståelse för vad som driver utvecklingen och hur man på ett bra sätt kan få igång ett ökat sparande.

– Som finansiell aktör erbjuder vi samtidigt duktiga rådgivare i kombination med bra produkter inom sparande för både privatpersoner och företag. Vi ökar nu våra resurser rejält inom detta område, och har ambitionen att bli ledande på sparande i vår del av Skåne. Ökat sparande vinner nämligen alla på, säger Niklas Larsson.