Privatkonto & bankkort

Smarta tjänster för en enklare vardag

Skaffa privatkonto och bankkort

Ansök om att bli bankkund för att få privatkonto, bankkort, vår smidiga prisbelönta app och Mina sidor. Om du redan är kund beställer du konto och kort när du loggar in.

Välj länsförsäkringsbolag

Länsförsäkringar består av 23 länsförsäkringsbolag, som har unika villkor och priser.

Om privatkonto och bankkort

Privatkonto – för dina inkomster och betalningar

På privatkontot sätter du in din lön, pension, studiemedel och andra inkomster. När du betalar räkningar, gör överföringar till andra konton eller betalar med kortet dras pengarna från det här kontot.

Bankkort – för dina inköp och uttag

Det är enkelt och säkert att betala med kortet när du handlar på nätet, i närbutiken eller på resan. Du får också flera smarta tjänster:

Och förmåner:

 • Kompletterande reseförsäkring
 • Spärrtjänst till specialpris

Läs mer om dina kortförmåner

Snabbfakta om bankkort 
Årsavgift* 275 kr/år
Extra försäkringsskydd vid resa (gäller endast om 75 % av resan är betald med kortet)  0 kr
Kortköp utomlands** 0 kr
Kontant uttag i EU-länder** 0 kr
Kontant uttag utanför EU-länder** 35 kr

*För dig som är Guldkund eller är under 26 år, är avgiften 0 kr/år för ditt första kort.
**Vid kortköp och kontantuttag utomlands tillkommer en valutaomräkningsavgift med 1,5 procent av valutakursen.

Läs mer i prislistan


 

Koppla på en kontokredit  för dina oförutsedda utgifter

Till privatkontot kan du även ansöka om att koppla en kontokredit. Den fungrerar som en trygghet vid oförutsedda utgifter eller när du behöver extra pengar. Ränta utgår bara för den del av krediten som du använder och betalas kvartalsvis i efterskott.

Se kontokreditens aktuella ränta

 

 


Villkor & viktig information

Den statliga insättningsgarantin

Privatkontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Vid konkurs har varje kund rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med belopp som motsvarar högst 950 000 kronor. Riksgälden betalar ut ersättningen inom sju arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.

Utöver beloppet om 950 000 kronor kan insättare få ersättning för vissa särskilt angivna händelser, t.ex. försäljning av privatbostad, avgångsvederlag och försäkringsersättning med högst 5 miljoner kronor.


Säkra kortbetalningar

Kortsäkerhet med Visa

Våra kort omfattas av säkerhetslösningen Visa Secure. Det innebär att när du gör en kortbetalning på internet får du bekräfta att det är du och ingen annan som genomför betalningen.

Om Visa Secure

Spärra kortet

Behöver du spärra ett eller flera av dina kort?

Du vet väl att du kan spärra ditt kort tillfälligt i appen eller på Mina sidor.

Ring 08-588 400 11
(+46 8 588 400 11 från utlandet)

Så här spärrar du kortet

Trygg med köpskydd

Du har köpskydd som ger dig trygghet även efter köp, när du handlar med ditt kort i butik eller på internet. Det ger dig möjlighet att få tillbaka pengar vid defekta varor, leveransproblem och dylikt. 

Använd regionspärren

Med vår regionspärr väljer du själv i vilka länder ditt kort ska fungera för köp och uttag. På så sätt minskar du risken för kortbedrägerier.

Läs mer om regionspärren

Reklamation av kortköp/uttag

Har det uppstått något fel med ditt köp eller uttag? Har ditt kort använts obehörigt? Då kan du reklamera.

Så här reklamerar du


Frågor och svar om kortbetalning med blipp

 • Försäkringar

  Det är både snabbt och enkelt att "blippa" en betalning i de betalterminaler som kan ta emot kontaktlösa betalningar, titta efter "symbolen".

  När butiken har slagit ut totalbeloppet för de varor du har handlat, så betalar du så här:

  • Håll ditt kort mot betalterminalen.
   • Vid belopp under 200 kronor: vänta på pipet eller bekräftelse på betalterminalens skärm. Klart!
   • Vid belopp över 200 kronor: knappa in din pinkod, vänta på pipet eller bekräftelse på betalterminalens skärm. Klart!

  Hjälpte det här svaret dig? 34 av 46 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kan göra kontaktlösa betalningar i affärer och butiker som har betalterminaler som kan ta emot kontaktlösa betalningar. Titta efter den här symbolen när du handlar. 

  I Sverige kan du göra kontaktlös betalning vid köp hos bland annat ICA och fler köpställen är på väg att ansluta sina betalterminaler. Utomlands är kontaktlösa betalningar vanligare och det finns massor av ställen där du kan ”blippa” din betalning.

  Ditt kort fungerar även för att ”blippa” dina betalningar när du är utomlands.


  Hjälpte det här svaret dig? 15 av 19 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kan göra kontaktlösa betalningar oavsett belopp. Småköp under 200 kronor kan du "blippa" utan att knappa in din pinkod och vid belopp över 200 kronor knappar du även in din pinkod. Som en extra säkerhet kommer du emellanåt bli ombedd att knappa in din pinkod eller göra ett vanligt köp med chip och din kod även för köp under 200 kronor.


  Hjälpte det här svaret dig? 46 av 76 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Har du ett bankkort med symbolen på framsidan av ditt kort så kan du göra snabba och enkla kontaktlösa betalningar i betalterminaler som kan ta emot kontaktlösa betalningar.


  Hjälpte det här svaret dig? 8 av 28 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kommer att få bankkortet med möjlighet till kontaktlösa betalningar när det är dags att byta ut ditt nuvarande kort, se giltighetstiden på kortets framsida. Vill du byta ut ditt kort tidigare så beställer du ett ersättningskort i mobilappen eller i internetbanken.


  Hjälpte det här svaret dig? 11 av 30 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Nej, du måste först göra ett köp eller kontantuttag och använda din pinkod, sedan kan du "blippa", göra kontaktlösa betalningar.


  Hjälpte det här svaret dig? 24 av 35 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Ibland förekommer det att butiker väljer att inte kontrollera saldot på ditt konto för att snabba upp betalningen, vilket gör att vi som bank inte omedelbart vet om ditt köp. Vi redovisar dina köp på kontot så snart vi får information om ditt köp från butiken.


  Hjälpte det här svaret dig? 33 av 37 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Ja, kontaktlösa betalningar är lika säkra som kortbetalningar med chip. Du kan göra kontaktlös betalning under 200 kronor utan att slå din pinkod. Som en extra säkerhet kommer du emellanåt bli ombedd att knappa in din pinkod eller göra ett vanligt köp med chip och din kod, även för köp under 200 kronor. Vid köp över 200 kronor knappar du alltid in din pinkod när du "blippar".

  Om du tappar bort ditt kort eller om det blir stulet är det viktigt att spärra det så snabbt som möjligt. Upptäcker du att någon obehörig har använt kortet ska du spärra det och dessutom göra en reklamation. Kom även ihåg att göra en polisanmälan. Läs mer på vår hemsida hur du ska göra för att spärra ditt kort.


  Hjälpte det här svaret dig? 25 av 47 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Har du ett bankkort med symbolen på framsidan av ditt kort så kan du göra snabba och enkla kontaktlösa betalningar i betalterminaler som kan ta emot kontaktlösa betalningar.


  Hjälpte det här svaret dig? 8 av 28 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Du kommer att få bankkortet med möjlighet till kontaktlösa betalningar när det är dags att byta ut ditt nuvarande kort, se giltighetstiden på kortets framsida. Vill du byta ut ditt kort tidigare så beställer du ett ersättningskort i mobilappen eller i internetbanken.


  Hjälpte det här svaret dig? 11 av 30 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Har du flera kontaktlösa kort i din plånbok, till exempel kort för lokaltrafik, inpasseringskort och andra bankers kontaktlösa kort så kan köpet nekas då terminalen inte kan läsa av fler än ett kontantlöst kort åt gången. Ta då ur det kort du ska använda, eller ha korten på varsin sida i plånboken.


  Hjälpte det här svaret dig? 5 av 6 har fått hjälp av svaret
 • Försäkringar

  Funktionen kontaktlösa betalningar kan du slå av och på i appen, klicka på Hantera köpspärrar eller i internetbanken, gå in under Kortfliken och menyn Inställningar. Efter att du slagit på eller av funktionen behöver du göra ett vanligt kortköp eller uttag med chip och pinkod för att ändringen ska slå igenom.


  Hjälpte det här svaret dig? 40 av 66 har fått hjälp av svaret