Av: Mattias Haräng

Länsförsäkringar Gävleborg delar ut pris till Årets förening

Den 20 april är det dags för Gästriklands idrottsgala och Länsförsäkringar Gävleborg är på plats för att dela ut priset till Årets förening.

Bilden är tagen från en tidigare upplaga av Gästriklands idrottsgala.

- Det är ett mycket betydelsefullt och prioriterat pris för oss på Länsförsäkringar Gävleborg. Idag vet vi att organiserade fritidsaktiviteter som att spela i ett lag, vara med i en teatergrupp eller en förening har positiva effekter på barns och ungas hälsa. Det bidrar också till en känsla av meningsfullhet, säger Ann-Sofie Wesslén-Weiler, hållbarhetsansvarig vid Länsförsäkringar.

Organiserade fritidsaktiviteter innebär också ökad trygghet – i form av vuxen närvaro – samt gemenskap i stället för utanförskap.

- Vi vet att trygghet gör skillnad. Det ger till exempel barn och unga de förutsättningar som krävs för att kunna klara skolan, säger Ann-Sofie.

Priset Årets förening går till en förening i Gästrikland som har stor betydelse för orten där den verkar. Föreningen ska också ha en värdegrund som engagerar, främjar jämställdhet, likabehandling och mångfald. I år är följande föreningar nominerade: Brynäs Kyokushin (karate), Gävle KK (konståkning), Hofors DK (discgolf) och Strömsbro IF (fotboll, innebandy och ishockey).

Fyra föreningar prischeck från Länsförsäkringar

Under Gästriklands idrottsgala delar Länsförsäkringar Gävleborg också ut prischeckar till fyra av de föreningar som fått ekonomiskt stöd av Länsförsäkringar Gävleborgs samhällsfond. Föreningarna är:

  • Hagaströms SK – har fått ekonomiskt stöd för att kunna genomföra aktiviteter under Haga sommarlek – ett sommarläger som riktar sig till barn i årskurs 1-5,
  • Hofors AIF. Material under aktivitetskollo,
  • Sandvikens AIK Fotboll. Profilkläder för att synliggöra ledare,
  • Årsunda IF. Låneutrustning till skateskidåkning.

Under 2022 delade Länsförsäkringar Gävleborgs samhällsfond ut 1,2 miljoner kronor till föreningar och verksamheter som anordnar aktiviteter för barn och barn och unga i vårt län – sammanlagt handlar det om 56 olika initiativ. 

- Genom att stötta dessa föreningar ekonomiskt vill vi bidra med positivt inflytande och energi i en annars tuff tid. Likaså vill vi vara en del i arbetet med att hitta lösningar och möjligheter, säger Ann-Sofie.

Det här är Gästriklands idrottsgala

På Gästriklands idrottsgala uppmärksammas och hyllas utövare, ledare, eldsjälar och prestationer från det gångna idrottsåret.

Gästriklands Idrottsgala riktar sig främst till utövare och ledare på seniornivå. För samtliga priser utom Årets idrottsprofil ska finalisterna vara aktiva i en förening i Gästrikland. Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion tar med hjälp av nomineringar fram fyra finalister i varje kategori (förutom årets idrottskvinna och -man som baseras på Sportens 100 bästa-lista). Vinnare i varje kategori utses av jurygrupper bestående av kommunrepresentanter, Arbetarbladet och Gefle Dagblads sportredaktion samt lokala idrottsprofiler.

Mer information

Se alla nyheter