Överspänningsskydd

Ett överspänningsskydd minskar risken för skador i fastigheten orsakade av överspänningar som kommer in via el- och teleledningar. Installerar du ett överspänningsskydd så får du ett installationsbidrag på upp till 1 600 kronor, samt en grundsjälvriskeliminering vid skador orsakade av överspänning.

Att åskoväder kan ställa till det är allmänt känt och blixtnedslag kan medföra allt från trasig elektronik till att hela byggnader förstörs. Men det finns faktiskt väl fungerande skydd mot åskans (blixtens) verkningar.

Så här funkar det

I ett åskmoln samlas negativa laddningar i den nedre delen och positiva i den övre. När åskvädret rullar in över landskapet brukar det liknas vid en stor boll. När spänningsskillnaden mellan marken och molnet, eller mellan molnets olika delar, blir tillräckligt stor sker ett överslag och det bildas en gnista, blixten. Blixten tänds alltså när blixten finner jord och själva blixtnedslaget sker då blixten söker jord, vanligen höga byggnader eller höga träd och bergstoppar. Blixtnedslaget medför att överspänningar bildas. Dessa överspänningar följer ledningsnäten (till exempel elledningar) in i byggnader och medför allt från att elektronik går söder till att det börjar brinna.

Det är elektroniken som är det problematiska

Idag är risken för direkta blixtnedlag i normala byggnader som villor och flerbostadshus mycket liten - det är istället när överspänningen leds in via elnätet som skador på elektronik och byggnader uppstår. I värsta fall kan det börja brinna.

Med klimatförändringarna ökar dessutom mängden åskoväder och blixtnedslag. Dessutom utrustar vi idag våra hem med mer elektronik och prylar som i mycket större utsträckning än tidigare tar skada av överspänningar i elnätet.

Det finns tre typer av skydd mot blixtnedslag:

  • Inledningsskydd (som skyddar mot överspänningar)
  • Inslagsskydd (som skyddar mot direktträffar)
  • Markspänningsskydd (som skyddar mot spänningsvågor i marken)

Inledningsskyddet - eller överspänningsskydd - leder strömmen den enklaste vägen till jord, vilket innebär att överspänningen inte passerar installationen eller elapparaten.

Ett inslagsskydd behövs normalt inte då risken för direktträff är mycket liten för vanliga villa/fritidshus. För vissa byggnader/anläggningar kan krav eller behov finnas.

Markspänningsskydd kan behövas installeras om överspänningsskador fortsätter uppstå trots att inledningsskydd är monterade.

Att tänka på

Samhället och våra hem förses med en ökad mängd elektronik så det finns anledning att vidta åtgärder för att skydda sig mot överspänningsskador. Elektronik som kan skadas av överspänning finns till exempel i värmepumpar, vitvaror, datorer, olika laddare, strömförsörjningsenheter, LED-lampor och robotgräsklippare.

Installationsbidrag och självriskeliminering

Att installera överspänningsskydd brukar kosta 5 000 - 10 000 kronor. Vi på LF Västerbotten ger fastighetsägare som har sitt boende försäkrat hos oss ett bidrag på 1 000 kronor respektive 1 600 kronor beroende på installationstyp. Där godkänt överspänningsskydd installerats lämnas dessutom avdrag på grundsjälvrisken med 1 500 kronor vid överspänningsskada.

Intyget ska fyllas i av både dig och installatören. När vi fått intyget åter och ifyllt betalas installationsbidraget ut.